Een medisch incident, wat betekent dat?

Gepubliceerd op

Ondanks de zorgvuldige protocollen van ziekenhuizen komt het helaas voor dat er fouten worden gemaakt tijdens een operatie of behandeling. Ook kan een diagnose te laat of verkeerd worden gesteld. Een medisch incident kan grote gevolgen hebben.

Een verkeerd gestelde diagnose

De impact op het leven van de patiënt en zijn familie of de nabestaanden is vaak enorm. Zo ook voor Lisa. Haar man overleed door een verkeerd gestelde diagnose. “De internist die mijn man behandelde, stelde een verkeerde diagnose. Daardoor is mijn man en de vader van mijn kinderen overleden. Mijn houvast en mijn wereld stortte volledig in. Ik werd doorgestuurd naar de verzekeringsmaatschappij van het ziekenhuis. Waar het getouwtrek begon. Iedere keer dat ik mijn man moest verdedigen, leverde weer veel pijn en verdriet op. En ik stond er echt alleen voor. Pas jaren later kreeg ik een excuusbrief. Na vijf lange, verdrietige jaren kon ik eindelijk mijn leven weer oppakken. Wanneer ik meteen erkenning en volledige informatie had gekregen, had ik veel eerder een kans gehad om mijn verdriet te verwerken.”

Hoe verwerk je een medisch incident?

Bij Fonds Slachtofferhulp zien we hoeveel impact een medisch incident op mensen heeft. Hoe verwerk je zo’n gebeurtenis en hoe pak je de draad van het leven weer op? Slachtoffers en nabestaanden wiens leven ingrijpend is veranderd, hebben vaak behoefte aan erkenning, informatie en begeleiding op emotioneel, juridisch en praktisch vlak.

Pilotproject Casemanagement Medische Incidenten

Om deze groep slachtoffers en nabestaanden beter te kunnen helpen zijn wij vorig jaar met het pilotproject Casemanagement Medisch Incidenten gestart. De eerste gedupeerden van een medisch incident worden in dit project al bijgestaan door een onafhankelijke casemanager. De casemanager staat slachtoffers en nabestaanden bij op praktisch, juridisch en emotioneel vlak.

Emoties lopen hoog op

Een van onze casemanagers is Mariëtte van Eck. “Als casemanager vind ik het mooi dat Fonds Slachtofferhulp dit pilotproject is gestart. Als je ziet hoeveel mensen op jaarbasis gedupeerde worden van een medisch incident, dan zie je dat de behoefte aan ondersteuning enorm groot is. De (financiële) problemen en emoties kunnen hoog oplopen. En ik zie dat cliënten dan soms geen uitweg meer zien en begeleiding heel erg waarderen. Cliënten zeggen vaker tegen mij: ‘Oh was jij er maar al eerder geweest.’ Onze ondersteuning geeft rust, overzicht en houvast. Daarnaast wordt onze onafhankelijkheid als heel belangrijk gezien.”

Open in de zorg

Een landelijk hulpverleningsprogramma

Het ontwikkelen van een vernieuwend hulpprogramma kost veel tijd en geld. Ons nieuwe hulpprogramma moet uiteindelijk worden opgenomen in het standaard hulpaanbod. Zodat alle slachtoffers van een medisch incident in de toekomst hulp kunnen krijgen. Hiervoor is meer onderzoek en vooral praktijkervaring nodig. We hopen zo goed en zo snel mogelijk het programma verder te kunnen ontwikkelen om te voldoen aan de grote behoefte die er is.