TrafVic voor Kids

Jaarlijks zijn honderden kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Wat zijn de gevolgen van een verkeersongeluk voor een kind? En wat voor zorg hebben deze jonge slachtoffers nodig?Waarom TrafVic-Kids?

Wanneer je een verkeersongeluk meemaakt of een gezinslid verliest in het verkeer kan dit een enorme impact hebben. Voor kinderen zijn de gevolgen nog veel groter dan voor volwassenen. Het verhoogt het risico op psychische klachten op korte en lange termijn. Dat de impact voor kinderen nog groter is, lijkt logisch. Toch is er maar weinig onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke psychische gevolgen bij kinderen. TrafVic-Kids doet onderzoek naar de gevolgen van een ongeluk voor een kind.

TrafVic-kids is voortgekomen uit ons TrafVic-project, een onderzoeksprogramma gericht op volwassenen. TrafVic-kids wordt door hetzelfde onderzoeksteam geleid.

Rouwbehandeling voor kinderen

Er is een dringende behoefte aan gespecialiseerde rouwbehandeling voor kinderen. Juist omdat kinderen op een andere manier omgaan met het plotselinge verlies van een dierbare. Bovendien worden ze vaak niet begrepen door hun leeftijdsgenootjes, hebben ze problemen met leren en ook hun sociale ontwikkeling stagneert. Hierdoor kunnen ze, ook op de lange termijn, last krijgen van ernstige psychische klachten. In het onderzoek wordt ook de invloed van de rouw van ouders/verzorgers op het rouwproces van kinderen  onderzocht.

Bijzonder is dat de doelgroep actief wordt betrokken de ontwikkeling van de online behandeling. Jongeren mogen meedenken over inhoud/vormgeving/opbouw van de online behandeling zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij hun behoeften.

Doel van het project

Het doel van TrafVic-Kids is het ontwikkelen van specialistische hulp voor kinderen die een ouder verloren hebben in een verkeersongeluk. De hulp komt online en via een landelijk netwerk van therapeuten terecht. Hiermee wordt de kans op psychische klachten op lange termijn verkleind.

Tijd en geld

Het ontwikkelen van een nieuwe behandelmethode, specifiek voor kinderen, vergt veel tijd en geld. In eind 2020, begin 2021 start het vier jaar durende project. In eerste instantie met een groep van 120 kinderen. Een deel van de financiering is inmiddels rond, maar we zijn er nog niet. Er is dus steeds geld nodig om dit hulpprogramma te ontwikkelen. Help jij ook mee?

Met belangrijke partners

Samen met partners zoals SafeRoad, ProMobility en CarProf is Fonds Slachtofferhulp er alles aan gelegen om van dit project een succes te maken. Wordt net als hen ook projectpartner en neem contact met ons op.