Fonds Slachtofferhulp komt op voor slachtoffers van seksueel geweld

Online seksueel misbruik


Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 kinderen en jongeren te maken met online seksueel misbruik. Maar weinig slachtoffers komen bij de hulpverlening in beeld. Ze hebben vaak het gevoel dat er toch niets meer gedaan kan worden en durven er met niemand over te praten. En zo blijven ze rondlopen met gevoelens van schuld, schaamte en angst.

Doneer
Boog Lichtblauw
Boog Lichtblauw
Boog Lichtblauw

Waarom dit programma?

Online seksueel misbruik is een breed begrip waar veel onder valt. Denk aan online shaming: het ongevraagd delen van naaktfoto’s en filmpjes. Hiermee kunnen jongeren ook slachtoffer worden van sextortion: ze worden gechanteerd, afgeperst en gedwongen tot het sturen van meer beeldmateriaal van seksuele handelingen. En daar komt de grote schaduwkant van de online wereld bij kijken: het gaat nooit meer weg. Slachtoffers leven in voortdurende angst of en wanneer weer een foto of filmpje van ze opduikt. Daarnaast eindigt online seksueel misbruik steeds vaker in offline seksueel misbruik.

Weinig jongeren komen bij de hulpverlening terecht

Het aantal jongeren dat te maken krijgt met online seksueel misbruik, is schrikbarend hoog. Terwijl de aantallen stijgen, durft maar een klein deel van de jongeren hierover te praten. Een nog kleiner percentage van de slachtoffers komt bij de hulpverlening in beeld. Jongeren hebben het gevoel dat er niets aan te doen valt en worden in de greep gehouden door onder andere gevoelens van schuld, schaamte en angst. Daarbij komt ook dat jongeren zich soms niet realiseren dat zij online seksueel misbruik meemaken of dat zij hier uit angst voor (beschuldigende) reacties van de omgeving, niet over durven delen.

Reacties van de omgeving

Voor de volwassen omgeving is online seksueel misbruik  ongrijpbaar. Ouders weten niet altijd wat er speelt bij hun kind of hoe ze over dit onderwerp moeten praten. Zonder, weliswaar met de beste bedoelingen, aan victim blaming te doen. Bijvoorbeeld door te vertellen dat je nooit een naaktfoto van jezelf mag delen. Terwijl dit juist hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling. Scholen geven aan onvoldoende kennis te hebben over online seksueel grensoverschrijdend gedrag, de gevolgen en de hulpmogelijkheden. Ook het hulpaanbod sluit niet altijd voldoende aan bij waar jongeren behoefte aan hebben. 

Wat willen we bereiken?

Online seksueel misbruik is een groot maatschappelijk probleem. Als je dit meemaakt, verdien je erkenning en steun zónder oordeel van je omgeving en als het nodig is, de juiste professionele hulp. We zetten ons in om meer kennis te verspreiden over online seksueel misbruik in al zijn vormen. Bij hulpverleners, ouders, docenten en jongeren zelf. Met die kennis willen we het taboe doorbreken en te komen tot een ‘no blame-no shame’ cultuur. Een maatschappij waar de schuld niet gelegd wordt bij de slachtoffers, maar bij de daders. Ook verlagen we zo de drempel tot gespecialiseerde hulpverlening. Verder doen we onderzoek naar de aard en omvang van online seksueel misbruik en naar wat jongeren écht nodig hebben om het leven weer op te pakken.

Wat we belangrijk vinden: we praten niet over jongeren, maar met ze. In de ontwikkeling van onze projecten zijn jongeren altijd nauw betrokken.

Wat hebben we al bereikt?

Platform voor en door jongeren WTFFF!?

In 2022 startten we met het speciale platform WTFFF!? voor en door jongeren die te maken hebben gehad met online seksueel misbruik. Al vele jongeren hebben sinds de start van het platform hier informatie, hulp of ervaringsverhalen gevonden. Inmiddels is het platform uitgebreid met een schrijftool, verschillende lespakketten en een speciale oudermodule.

Samenwerking KPN – Stukje van mij

Ook was Fonds Slachtofferhulp betrokken bij ‘Stukje van Mij’, een nummer van MEAU, met steun van KPN. ‘Stukje van Mij’ gaat over de impact van online shaming en victim blaming en laat zien dat het probleem begint bij de persoon die zonder consent een intieme foto doorstuurt. Het is nooit jouw schuld wanneer jouw foto wordt verspreid, je wordt bedreigd, afgeperst of misbruikt met gebruik van intieme beelden.

Nieuwe behandelmethode

Psychotraumatherapeut Rik Knipschild, klinisch psycholoog en onderzoeker Iva Bicanic en cognitief gedragstherapeutisch werker Margot Buschers hebben een behandelmethode ontwikkeld voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar. De behandelmethode richt zich op het psychische, fysieke en maatschappelijke herstel van jongeren die met online seksueel misbruik te maken krijgen. Er is een stappenplan ontwikkeld, zodat jeugdhulpverleners, politie, leerkrachten en jongeren, samen met hun ouders, weten wat ze van A tot Z kunnen doen. De behandelmethode is door Fonds Slachtofferhulp gefinancierd en uitgegeven.

Projecten

Om onze doelstellingen te bereiken, voeren we verschillende projecten uit:

WTFFF!? - Een platform voor en door jongeren, over online seksueel misbruik

Jongeren die online seksueel misbruik meemaken gaan in de meeste gevallen niet op zoek naar hulp. Ze weten vaak niet dat wat zij meemaken ‘online seksueel misbruik’ is. Ze hebben het gevoel dat er niets aan te doen valt en ervaren intense gevoelens van schuld, schaamte en eenzaamheid.

Onderzoek: hulpzoekgedrag onzichtbare slachtoffers van online seksueel misbruik

In Nederland wordt er nog te veel in het duister getast als het gaat om de omvang en het aantal slachtoffers van online seksueel misbruik. Daarom startte het NSCR in het najaar van 2021, met medefinanciering van Fonds Slachtofferhulp, een meerjarig onderzoek naar het hulpzoekgedrag van de onzichtbare slachtoffers van online seksueel misbruik.

Een lespakket over online seksueel misbruik voor de middelbare school

Fonds Slachtofferhulp en Schoolblocks hebben een bewezen effectieve les ontwikkeld over online seksueel misbruik. De les is gebaseerd op het jongerenplatform WTFFF!? – ontwikkeld vóór en dóór jongeren – van Fonds Slachtofferhulp.

Voor professionals

Ben jij een professional en wil je op het gebied van online seksueel geweld, of op een ander gebied met ons samenwerken? Bezoek dan onze speciale pagina ‘voor professionals’.

Fonds Slachtofferhulp

Steun het programma seksueel geweld

Nieuws

Tijd voor een perspectiefverschuiving: stop met het beschuldigen van slachtoffers

In zedenzaken die breed uitgemeten worden in de media, zien we helaas nog steeds een hardnekkig patroon: de aandacht verschuift al snel van de dader naar het slachtoffer. Wat had zij of hij aan? Waarom heeft diegene niet eerder iets gezegd? Waarom ging ze terug naar die plek? Met zulke vragen wordt – vaak onbewust – de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer gelegd. Dit is victim blaming, en het moet stoppen.

Onderzoek: de gevolgen van slachtofferschap

Slachtoffers van criminaliteit kunnen te maken hebben met grote mentale en lichamelijke problemen. Het blijft lastig vast te stellen of deze problemen het gevolg zijn van het slachtofferschap en of de impact van slachtofferschap te onderscheiden zijn van genetische of omgevingsfactoren. Daarom is verdiepend promotieonderzoek belangrijk, het NSCR neemt de leiding in dit onderzoek.

Ontwerp afbeelding door Eveline Albers