Wegpiraat

Door toedoen van een wegpiraat die alle verkeersregels aan zijn laars lapt, kan in een seconde iemands hele leven op de kop zijn gezet. Fonds Slachtofferhulp zet zich daarom al jaren in voor het vergroten van de verkeersveiligheid. En voor meer erkenning van het veroorzaakte leed bij verkeersslachtoffers en nabestaanden.

Gepubliceerd op

Wegpiraat betekenis

Een wegpiraat is iemand die verkeersregels negeert en daarmee een gevaar op de weg vormt. Hij houdt daarbij geen rekening met andere weggebruikers. Bijvoorbeeld door als snelheidsduivel met veel te hoge snelheid door een woonwijk te scheuren, of door rode verkeerslichten te negeren.

Samen scherp op verkeersveiligheid

Vind jij verkeersveiligheid net als wij belangrijk? Dan deel je onze missie. Ruim tien jaar geleden werd er door politie een eerste pilot gestart om wegpiraten van de straat te halen. Inmiddels kan iedereen zijn steentje bijdragen door melding te maken van een wegpiraat. Zo blijven we samen scherp op verkeersveiligheid.

Wegpiraat melden

Het roekeloze rijgedrag van een wegpiraat heeft al te vaak voor slachtoffers gezorgd. Fonds Slachtofferhulp vindt het belangrijk dat verkeersslachtoffers en nabestaanden de juiste hulp krijgen. En de erkenning die zij nodig hebben om het leed te kunnen verwerken. Net zo belangrijk vinden wij het om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Jij toch ook? Maak er dan altijd melding van als je getuige bent van een wegpiraat. Door 112 te bellen is politie zo snel mogelijk ter plaatse. Voor minder acute situaties, bijvoorbeeld wanneer een wegpiraat zijn snelheid alweer heeft geminderd, kun je het landelijke politienummer bellen: 0900-8844.

Wegpiraat aangeven

Ben jij slachtoffer geworden van het rijgedrag van een wegpiraat? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Hoe vaker mensen roekeloos rijgedrag aangeven, hoe meer aandacht dit krijgt – en hoe meer steun er komt voor verkeersslachtoffers en nabestaanden die ermee te maken hebben gehad.

Fonds Slachtofferhulp zet zich ervoor in dat dit soort vormen van roekeloos rijgedrag zwaarder gestraft kunnen worden. Zodat het iemand afschrikt zich er (opnieuw) schuldig aan te maken. En zodat er recht wordt gedaan aan het veroorzaakte leed bij verkeersslachtoffers en nabestaanden. Bel 112 voor acute situaties. Heeft het minder spoed? Bel dan het landelijke politienummer: 0900-8844.