Snelheid binnen bebouwde kom

Wat is de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom? En hoeveel verkeersslachtoffers zouden bespaard kunnen worden, met het verlagen daarvan? We zetten het voor je op een rij.

Gepubliceerd op

Stel je voor: een auto scheurt met volle vaart door een woonwijk. Op dat moment rent vanuit het niets een kind de straat op. Dit zijn situaties die je je niet graag inbeeldt. Toch komen ze helaas dagelijks voor, met ernstige verkeersslachtoffers tot gevolg. Een mogelijke oplossing? Het verlagen van de maximumsnelheid.

Hoe hard mag je binnen de bebouwde kom?

Binnen de bebouwde kom geldt een maximaal toegestane snelheid van 50 km/uur. Met hier en daar uitzonderingen: waar een Zone 30 van kracht is, geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur.

Te hoge snelheid binnen de bebouwde kom

Met het groeiende aantal verkeershufters op de weg, zien we helaas steeds meer roekeloos rijgedrag op de Nederlandse wegen. Ook binnen de bebouwde kom, met alle gevolgen van dien. Schiet er vanuit het niets een kind de weg op om een bal te pakken? Dan zal een snelheidsduivel hier niet tijdig op kunnen anticiperen.

Van uitzondering naar standaard 30 km/uur

Nu is het zo dat binnen de bebouwde kom 50 km/uur de standaard maximumsnelheid is. En dat een wegbeheerder het moet aangeven als het volgens hem nodig is om hier 30 km/uur van te maken. Het omdraaien hiervan zou de verkeersveiligheid flink verbeteren. Zou van de helft van de straten de 50 km/uur-limiet worden verlaagd naar een 30 km/uur-limiet, dan zou het jaarlijkse aantal ernstige verkeersslachtoffers volgens SWOV dalen met zo’n 22-31%. De moeite waard om door te voeren, lijkt ons.

[Bron: SWOV]

Wat vind jij? Snelheid binnen de bebouwde kom verlagen naar 30 km/uur?

We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Hoe? Dat bedenken we niet alleen. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt. Moet de snelheid in de bebouwde kom omlaag? En zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Op deze en meer vragen horen we graag jouw mening. Klik hier en laat van je horen. Verkeer veiliger maken doen we samen.