25 jaar lotgenotencontact en de herdenkingsdag geweldsslachtoffers

25 jaar lotgenotencontact en de herdenkingsdag geweldsslachtoffers

Op 19 september vieren we het 25-jarig bestaan van lotgenotencontact. Tegelijkertijd is vandaag de dag dat we geweldslachtoffers herdenken. Het belang en de kracht van lotgenotencontact blijkt uit de vele verhalen die ons bereiken. Van nabestaanden van geweldslachtoffers, maar ook vele anderen. Wat maakt lotgenotencontact zo belangrijk? Je leest het hier:

Gepubliceerd op

De helende kracht van contact tussen lotgenoten, is niet te onderschatten. Zoals veel slachtoffers aangeven, kunnen alleen lotgenoten elkaar zonder woorden begrijpen. Lotgenoten hoeven niet te doen alsof het goed met ze gaat, wanneer dit niet zo is. Zij vinden erkenning en herkenning bij elkaar. Daarom is Fonds Slachtofferhulp, met overtuiging, financier van veel lotgenotenactiviteiten. Vandaag, op 19 september, vieren we het 25-jarig bestaan van het lotgenotencontact. Je leest hier, vanuit de ervaring van slachtoffers, over de helende kracht van lotgenotencontact.

Geen schaamte

De angst die veel slachtoffers voelen is, durf ik naar een lotgenotenbijeenkomst toe te gaan? Zal ik me veilig voelen binnen deze groep mensen? En durf ik over mijn ervaringen te praten? Dominique Meijer, slachtoffer van seksueel misbruik en oprichter van de Stichting voor Ons vertelt hierover:

‘’Je ziet dat lotgenoten elkaar vaak direct begrijpen, omdat iedereen weet wat de uitdagingen zijn. Hierdoor weet je ook hoe je op elkaar moet reageren. De meeste mensen zeggen dat het de grootste stap is om naar een bijeenkomst toe te gaan. Op het moment van binnenkomst valt deze angst volledig weg. Ze hebben het idee dat ze zichzelf kunnen zijn, want je hoeft niets uit te leggen. Je kunt elkaar zonder woorden begrijpen en er is geen schaamte. Dat is het mooie van lotgenotencontact.’’

Geen vooroordelen

Er zijn mensen die een leven lang zwijgen over wat zij hebben meegemaakt. Dit kan voortkomen uit een gevoel van schaamte of schuld. Of de angst niet begrepen te worden. Onder lotgenoten blijkt dit gevoel te verdwijnen. En kunnen slachtoffers geholpen worden om het zwijgen, soms na tientallen jaren, te doorbreken. Hameeda Lakho, slachtoffer van kindermishandeling en oprichter van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid vertelt hierover:

“Tijdens de lotgenotenbijeenkomsten voel je dat er geen vooroordelen zijn, maar gelijkwaardigheid en respect. Dat het veilig genoeg is om te vertellen. Dat is mijn drijfveer voor het werk dat ik doe: mensen helpen het zwijgen te doorbreken.”

Erkenning en herkenning

Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zoals de moord op een dierbare, een verkeersongeval of kindermishandeling, kunnen bij elkaar erkenning en herkenning vinden. Zoals de herkenning van een onterecht schuldgevoel of erkenning voor het verdriet dat slachtoffers een leven lang met zich meedragen. Anita Suuroverste, slachtoffer van emotionele mishandeling en oprichter van de Stichting KMGH vertelt hierover:

‘’Veel lotgenoten kampen vandaag de dag nog met een minderwaardigheidscomplex, PTSS of een depressie. Ze hebben het trauma weggestopt en hier nooit over gesproken, ook niet met hun eigen kinderen. Nu is er vooral behoefte aan contact met elkaar. Je bent biologisch geen familie van elkaar, maar je bent wel met elkaar opgegroeid. Het voelt daardoor als thuiskomen. Alleen wij weten écht wat ons is aangedaan en welke impact dit vandaag de dag nog op ons heeft. Bij elkaar vinden we herkenning en erkenning.’’

Samen herdenken

Alleen een lotgenoot snap het verdriet, de woede of frustratie waar je doorheen gaat wanneer je bijvoorbeeld een dierbare bent verloren door geweld. Daarom organiseren de Stichting Aandacht Doet Spreken (ADS), de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind (VOVK) en
de Vereniging Veiligheid Respect en Solidariteit (VVRS) elk jaar de Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Gesteund door Fonds Slachtofferhulp.

Het 25-jarig bestaan van lotgenotencontact

Fonds Slachtofferhulp steunt projecten om de hulpverlening aan slachtoffers en nabestaanden te verbeteren. En is met veel overtuiging de financier van veel lotgenotenactiviteiten. Samen met de verschillende lotgenotenorganisaties vechten wij voor goede opvang, informatie, (h)erkenning en een betere rechtspositie voor slachtoffers en nabestaanden. De Dag Herdenken Geweldslachtoffers  en de activiteiten van de Stichting voor Ons, De Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en de Stichting KMGH zijn hier voorbeelden van.