Lotgenoten nabestaanden moord

Een dierbare verliezen door moord. De omvang van het verdriet kan niemand echt begrijpen. Behalve de mensen die het zelf hebben meegemaakt. Contact met lotgenoten is voor veel nabestaanden essentieel. Om steun en (h)erkenning bij elkaar te vinden.


Lotgenotencontact nabestaanden moord – FNG

In de afgelopen vijf jaar werden er in ons land meer dan 650 mensen vermoord. 650 misdaden waarbij nabestaanden alleen achterbleven. Ze verloren een partner, een kind, een vader, een moeder, een goede vriend of vriendin, een broer of een zus.

Een moord slaat een onherstelbaar gat in het leven van de nabestaanden. De omvang van het verdriet kan niemand écht begrijpen. Behalve de mensen die het zelf hebben meegemaakt, daarom is lotgenotencontact zo belangrijk. De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) zet zich in voor de rechtspositie van slachtoffers en nabestaanden en brengt lotgenoten samen. De FNG kan daarbij rekenen op onze steun.

Lotgenotencontact via de FNG

De FNG vertegenwoordigt ruim vijfhonderd families die een dierbare hebben verloren door een ernstig geweldsmisdrijf. Naast het organiseren van lotgenoten bijeenkomsten, zet de federatie zich ook politiek in om de rechtspositie van slachtoffers en nabestaanden te verbeteren. Hiervoor gaan ze regelmatig in gesprek met de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken. Ook werkt FNG nauw samen met Fonds Slachtofferhulp, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland.

De website van de FNG biedt nabestaanden een platform waar zij hun ervaringen kunnen delen. Zij kunnen hier gedichten of foto’s van overleden dierbaren plaatsen. Daarnaast organiseert de stichting regelmatig bijeenkomsten en herdenkingen zoals:

De FNG komt voort uit drie voormalige lotgenoten organisaties, die in 2018 zijn samengegaan:

  • Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers
  • Vereniging Ouders van een Vermoord Kind
  • Vereniging voor Veiligheid Respect en Solidariteit

Wat doet Fonds Slachtofferhulp voor de FNG?

Fonds Slachtofferhulp steunt de FNG reeds vele jaren met advies en een financiële bijdrage. Hierdoor kan de FNG lotgenoten bijeenkomsten blijven organiseren en de belangen van slachtoffers en nabestaanden blijven behartigen.

Meer informatie over FNG

Wil je meer weten over de FNG en alles wat zij doet voor slachtoffers en nabestaande? Bekijk dan hier de website.

Ben je slachtoffer of nabestaanden? Dan kan je je via de website aanmelden om lid te worden.