Kijktip: documentaire ‘Wij praten niet’

Vanaf 12 april is ‘Wij praten niet’ te zien op NPO Start. Een taboedoorbrekende documentaire over jongeren die seksuele uitbuiting hebben meegemaakt. Hoe is het voor hen om hierover te praten?

Louise Leijten
Louise Leijten
Contentspecialist bij Fonds Slachtofferhulp

In ‘Wij praten niet’ – geregisseerd door Marjolein Busstra – gaan vier jonge slachtoffers van  seksuele uitbuiting in gesprek met therapeuten.  De jongeren proberen de complexe omstandigheden, waarin zij gedwongen werden seksuele handelingen uit te voeren, onder woorden te brengen. Met deze documentaire levert Busstra een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over de gevolgen van seksueel geweld tegen jongeren.

Het gevoel er alleen voor te staan

Uit de documentaire blijkt waarom jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting zo vaak onder de radar blijven bij hulpinstanties. Ze hebben het idee hebben dat ze er alleen voor staan en het zonder hulp van anderen  moeten oplossen. Gevangen in een web van angst-, schuld- en schaamtegevoelens, houden ze de buitenwereld op afstand en ligt eenzaamheid op de loer. Als ze eenmaal wel de juiste hulpinstanties hebben gevonden, blijkt dat het winnen van hun vertrouwen een langdurig proces kan zijn. Met behulp van therapeuten durven de jongeren zich in de documentaire stukje bij beetje open te stellen. Marjolein Busstra vertelt in een interview in Trouw: “Wat ze helpt, is er zíjn. Deze therapeuten onderhouden vaak langdurig contact, gooien lijntjes uit en zien jongeren dan soms pas na jaren binnenkomen, wanneer zij eraan toe zijn trauma’s te verwerken.”

Voor en door jongeren

Om deze jongeren te begrijpen en te bereiken is het van belang hen aan het woord te laten. ‘Wij praten niet’ – geproduceerd door Halal Film & Photography, tevens de maker van Sisterhood – vertelt het verhaal van de jongeren vanuit hun perspectief. Op deze manier wordt het taboe aan twee kanten doorbroken. Aan de ene kant ontstaat meer bewustwording over het (online) seksueel geweld onder jongeren. Aan de andere kant zien jongeren dat hierover praten en hulp zoeken hen kan helpen. Zo ontwikkelde Fonds Slachtofferhulp het platform WTFFF!?, waar jongeren die (online) seksueel misbruik hebben meegemaakt hun verhaal kunnen delen. Ze vertellen over de verstrekkende gevolgen van het misbruik, maar ook over hoe ze er weer bovenop zijn gekomen. Met die verhalen hopen de hoofdpersonen van WTFFF!? anderen te stimuleren om te praten over wat ze hebben meegemaakt of om hulp te zoeken. Iets wat ook de drijfveer was van de vier jongeren in ‘Wij praten niet’. Door zich kwetsbaar op te stellen hopen ze lotgenoten te bereiken.

De 2DOC: ‘Wij praten niet’ is te zien op 12 april om 22.29 uur op KRO-NCRV NPO2.
De multimediatentoonstelling ‘Wij praten niet’ is van 14 april t/m 22 mei is te zien in de Melkweg in Amsterdam.