De cijfers van seksueel geweld zijn verontrustend. Inzicht in deze cijfers helpt bewust te worden van de omvang en actualiteit van het probleem. Fonds Slachtofferhulp zet daarom alle feiten en actuele cijfers per vorm van seksueel misbruik op een rij.
Seksueel misbruik Nederland
Of het nu gaat om seksuele intimidatie, om seksuele uitbuiting van een minderjarige, om gedwongen seks na bedreiging of om grenzen die zijn overschreden in beschonken toestand, seksueel misbruik komt in Nederland ontzettend veel voor. Uit de statistieken blijkt dat seksueel misbruik steeds meer online plaatsvindt en dat (daarmee) de leeftijd van zowel slachtoffers als daders steeds lager wordt. De huidige aanpak van seksueel misbruik in Nederland is mede hierom alles behalve effectief. Fonds Slachtofferhulp zet zich in voor de vele slachtoffers. En maakt zich hard voor een betere aanpak van het probleem zodat de cijfers van seksueel geweld niet verder stijgen, maar dalen.
Cijfers seksueel geweld
Seksueel geweld omvat een of meer vormen van niet-fysieke seksuele intimidatie, fysiek seksueel geweld en online seksuele intimidatie. Onderstaande cijfers betreffen voorvallen die zowel binnen als buiten de huiselijke kring voorkwamen.
Volgens het CBS gaf 9 procent van de 16-plussers aan dat zij in de afgelopen vijf jaar slachtoffer zijn geweest van fysiek seksueel geweld. In 2020 was dit percentage 8 procent. Vier procent zei in 2022 dat ze in de afgelopen 12 maanden slachtoffer zijn van fysiek seksueel geweld, dat zijn omgerekend 510 duizend personen.
Als je ook de slachtoffers van niet-fysiek seksueel geweld meetelt dan gaat het jaarlijks om 1,8 miljoen mensen (van 16 jaar en ouder), oftewel 15% van de Nederlands bevolking. Dat is meer dan in 2020, toen was percentage 12%.
Bij 6% van de slachtoffers in de afgelopen 12 maanden had het fysieke seksuele geweld een structureel karakter. Bij niet-fysiek seksueel geweld was het bij 14% van de slachtoffers structureel. Deze slachtoffers werden minstens één keer per maand geïntimideerd.
Wat valt op?
Slachtoffers van fysiek seksueel geweld zijn vaak jonge vrouwen, 21 procent van de vrouwen van 18 tot 24 jaar heeft in de afgelopen 12 maanden fysiek seksueel geweld meegemaakt. Dit is vijf keer zo vaak als hun mannelijke leeftijdsgenoten.
Ondanks dat seksueel geweld opvalland vaak vrouwen treft, overkomt het ook veel mannen. Zo is 1 op de 25 Nederlandse mannen ooit verkracht en kreeg drie op de tien mannen met één of meerdere vormen van niet-fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken.
Binnen de lhbti-gemeenschap ligt dit cijfer nog hoger: 25% van de homoseksuele en biseksuele mannen ervaren seksueel geweld, elk jaar. 1 op de 3 mannen praat nooit over hun ervaring. Dit maakt het moeilijk om de cijfers te registreren. Lees in dit interview meer over seksueel geweld tegen mannen.
Ook biseksuele vrouwen zijn vaak slachtoffer, 17 procent van hen was in het afgelopen jaar slachtoffer van fysiek seksueel geweld, van de homoseksuele vrouwen en heteroseksuele vrouwen was dit 4 procent.
Daarnaast zijn ook alleenstaanden en alleenstaande ouders vaker slachtoffer van seksueel geweld dan mensen met een partner, ongeacht of zij kinderen hebben.
Bronnen: Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld 2020, CBS en Factsheet Centrum Seksueel Geweld