Lentekriebels: seksuele voorlichting kinderen - Fonds Slachtofferhulp

Lentekriebels: seksuele voorlichting kinderen

Het is weer de Week van de Lentekriebels! Het thema dit jaar is: Wat vind ik fijn? Hoe vaak heb jij het met je kind over wensen, grenzen en lichamelijke keuzevrijheid? En hoe ga je op een luchtige manier het gesprek aan? Op deze pagina vind je informatie, boeken, spellen en websites die je hierbij kunnen helpen.



De Week van de Lentekriebels is een jaarlijkse projectweek op het basis- en speciaal onderwijs om scholen en leerkrachten te ondersteunen in het lesgeven over relationele en seksuele vorming. De Week van de Lentekriebels is een initiatief van Rutgers en de GGD’en. Tijdens de Week van de Lentekriebels wordt aandacht besteed aan de thema’s: weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema van 2023 is ‘Wat vind ik fijn?’. 

Waarom is de Week van de Lentekriebels belangrijk?

Omdat goede lessen over relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs leiden tot een positief zelf- en lichaamsbeeld. Het zorgt ervoor dat kinderen beter kunnen communiceren over wensen en grenzen. Dit zorgt er vervolgens voor dat kinderen respectvol met elkaar omgaan en er een veiliger school- en klassenklimaat ontstaat. Daarnaast voorkom je hiermee – op latere leeftijd, wanneer jongeren seksueel actief worden – problemen als grensoverschrijdend gedrag, soa’s en onbedoelde zwangerschappen en positievere seksuele ervaringen.

Ook belangrijk voor ouders/verzorgers

Bovendien is de Week van de Lentekriebels ieder jaar een mooie aanleiding om ook thuis het gesprek aan te gaan over wensen en grenzen. Daarnaast is het boekje ‘Nee is oké’ van Fonds Slachtofferhulp een handig hulpmiddel. ‘Nee is oké’ is speciaal geschreven voor kinderen van vier tot acht jaar en maakt het mogelijk om op een laagdrempelige manier het aangeven en respecteren van wensen, grenzen en lichamelijke keuzevrijheid te bespreken.

Voorleesboekje Nee is oké

Bladzijde voor bladzijde leren kinderen ‘nee’ te zeggen als iemand iets vraagt of doet wat onprettig voelt. Op een manier die aansluit bij de belevingswereld van kinderen.

Grenzen Kwartet

Stichting Wij zijn M heeft met steun van Fonds Slachtofferhulp een kwartetspel ontwikkeld voor kinderen op de basisschool. Het kwartetspel is gemaakt om wensen en grenzen op een laagdrempelige manier te bespreken. Het Grenzen kwartetspel is naast een educatieve tool ook een gespreksopener voor basisschoolscholieren. Wil jij als leraar of ouder het kwartetspel bestellen? Dat kan via de website van Wij zijn M.

‘’Praten over seksualiteit’’ en Week van de Lentekriebels

Praten over seksualiteit en lichamelijke keuzevrijheid zorgt ervoor dat kinderen goed in staat zijn om hun grenzen aan te geven en om grenzen te respecteren. Toch kan het lastig zijn. Zeker wanneer je dit gesprek aangaat met je eigen kind. Hoe doe je dit?

WTFFF!?: Over online seksueel grensoverschrijdend gedrag

Hoe open je het gesprek over weerbaarheid en seksualiteit, zowel offline als online? Vaak zijn verhalen van leeftijdsgenoten de perfecte aanleiding. Op WTFFF!? vind je informatie over online seksueel grensoverschrijdend gedrag en wat je kunt doen wanneer je hiermee te maken krijgt.

Marijke Naezer over sexting, sexting misbruik en hoe we hier als omgeving mee om kunnen gaan

Kinderen experimenteren ook online met seksualiteit. Als ouder kan het veilig voelen om bijvoorbeeld sexting in zijn geheel te verbieden. Maar doen we daar op de lange termijn goed aan?

Consentfilmpje voor kinderen

Ben je op zoek naar meer luchtige en laagdrempelige manieren om het gesprek over toestemming aan te gaan met jonge kinderen? Ons filmpje over toestemming vormt de perfecte aanleiding voor een laagdrempelig gesprek. Bekijk hem hieronder of hier op YouTube.