Straatrace

Een straatrace houden wint steeds meer aan populariteit. Niet gek: veel games en films benadrukken het plezier van snelle voertuigen. Maar waar veel straatracers niet bij stilstaan, is het gevaar dat daarbij komt kijken. Niet alleen voor henzelf, ook voor anderen.

Gepubliceerd op

Wat is een straatrace?

We spreken van een straatrace als iemand de prestaties van zijn motorvoertuig vergelijkt met die van andere motorvoertuigen en daarbij de verkeersregels aan zijn laars lapt. Aan een straatrace hangt een wedstrijdelement, waarbij het meestal gaat om wie het snelst is.

Een straatracer kan worden aangehouden wegens overtreding van het wedstrijdverbod. Maar dan moet wel glashelder kunnen worden aangetoond dat het doel van de wedstrijd een prestatievergelijking betrof. Want dat iemand hard rijdt, betekent niet meteen dat er geracet wordt. De politie kan zich alleen baseren op observaties, getuigenverklaringen en eventuele aanwezigheid van flyers waarin de race is aangekondigd. En dat laat helaas veel ruimte voor interpretatie. Een ooggetuige kan een poging om snelheid te meten immers al snel zien als ‘sportief rijgedrag’, en dat is op zich niet strafbaar. Een wegpiraat komt daarom vaak te makkelijk weg met roekeloos rijden.

Illegale straatrace

Daarnaast is niet elke straatrace per definitie illegaal. En omdat een aanklacht tegen een straatracer altijd tweedelig is, maakt dit het nog lastiger om iemand verantwoordelijk te houden voor roekeloos rijgedrag. Behalve dat er bewijs nodig is dat er een wedstrijd werd gehouden, moet ook worden bewezen dat dit illegaal plaatsvond. De overheid kan ontheffing verlenen voor een race op de openbare weg, wanneer er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld verzekerd zijn voor eventuele schade. Pas als deze ontheffing ontbreekt spreken we van een illegale straatrace. Een extra stap dus.

Boete straatracen

Wordt het houden van een illegale straatrace bewezen? Dan staat daar een boete tegenover. Als maximumstraf voor overtreding van het wedstrijdverbod geldt twee maanden cel of een geldboete van maximaal €4350. Meestal komt het niet zover en worden dit soort zaken met een strafbeschikking afgedaan. Hoewel dat tot een strafblad kan leiden, vindt Fonds Slachtofferhulp dit vooralsnog te weinig in verhouding staan met de risico’s die een straatrace met zich meebrengt.

Risico’s van een straatrace

Het risico dat een straatrace leidt tot een verkeersongeval is altijd aanwezig. Met name als de race in bewoond gebied plaatsvindt, is deze kans groot. Niemand gaat ervan uit dat er met veel hogere snelheid dan is toegestaan over wegen wordt gescheurd. Daarnaast is iemand die zich focust op hoe snel zijn voertuig gaat automatisch minder alert op zijn omgeving. Steekt er dan toevallig iemand over, dan is een snelheidsduivel vaak te laat om nog te remmen.

Zo werd een straatrace in Vlissingen op 10 juni 2020 fataal voor een vrouw. Een man reed tijdens een straatrace met 150 km per uur binnen de bebouwde kom, waar 50 km per uur was toegestaan. Bij het inhalen van de andere auto was hij te laat om nog te remmen voor de vrouw die met haar rolstoel de weg overstak. Vier dagen later overleed zij in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Fonds Slachtofferhulp zet zich ervoor in dat dit soort vormen van roekeloos rijgedrag zwaarder gestraft kunnen worden. Zodat het iemand afschrikt zich er (opnieuw) schuldig aan te maken. En zodat er recht wordt gedaan aan het veroorzaakte leed bij verkeersslachtoffers en nabestaanden.