Nieuws

Hufterig rijgedrag en het beter beschermen van de samenleving

4 juli 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: verkeersveiligheid | verkeersongevallen | verkeersdelicten | roekeloos rijgedrag

Onder invloed en met hoge snelheid door een woonwijk scheuren, inhalen bij een zebrapad of langs een file over de vluchtstrook rijden. Hufterig rijgedrag neemt toe en daar zijn helaas ook zeer regelmatig verkeersslachtoffers bij te betreuren.

De samenleving beter beschermen

De landelijke politie geeft aan over het algemeen actiever te zijn in het beboeten van asociaal rijgedrag, maar niet specifiek op verkeershufters te letten (bron: AD). Toch zou een toename van het aantal verkeersovertredingen in Nederland een signaal af moeten geven dat we de samenleving beter moeten beschermen tegen hufterige rijders. Een zebrapad negeren kan negen keer goed gaan en de tiende keer resulteren in een verschrikkelijk verkeersongeval.

Veelplegers

Bij een groot aantal ernstige verkeersmisdrijven blijkt de dader al eerder te zijn veroordeeld, of een enorme hoeveelheid overtredingen op zijn naam te hebben staan. Dat is moeilijk te verteren voor veel verkeersslachtoffers en nabestaanden. Want naast een passende straf vinden zij het heel belangrijk dat wat hen is overkomen niet ook een ander wordt aangedaan. Fonds Slachtofferhulp pleit daarom voor een aanpak waarmee de samenleving beter beschermd wordt tegen roekeloze rijders en veelplegers.

Expertlab roekeloos rijgedrag

In juni dit jaar namen we daarom het initiatief voor het Expertlab Roekeloos Rijgedrag. Samen met een aantal deelnemers van de Verkeersveiligheidscoalitie, waaronder deskundigen van de SWOV, ANWB, CBR, BOVAG, TNO en het OM, zijn we in gesprek om een aanpak te ontwikkelen waarmee de samenleving beter kan worden beschermd tegen deze roekeloze rijders. Bijvoorbeeld door, met inzet van moderne technologie, onacceptabel rijgedrag onmogelijk te maken.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen op dit vlak.

Geef een reactie

06-08-2018 door hcdoets

In het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk bestaat het puntenrijbewijs. Een heel effectief middel om autorijders die een overtreding begaan zoals rijden onder invloed, te hard rijden, etc. te straffen. Want verlies van het rijbewijs is erger dan een geldboete. Bovendien gaat in het VK je verzekeringspremie omhoog als je punten hebt moeten inleveren.
Waarom dit ook niet in Nederland invoeren?