Nieuws

Boete voor telefoon op de fiets moet gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen

31 januari 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: verkeersongevallen

Je ziet het voortdurend om je heen; slingerende fietsers, die ongeacht de hectische ochtendspits en het gladde wegdek nog even hun Whatsapp checken. Het is iets waar we ons mogelijk allemaal wel eens schuldig aan hebben gemaakt. Wat blijkt: gemiddeld 49% van de mensen gebruikt een mobiele telefoon op de fiets. Van de 18 tot 24-jarigen is zelfs driekwart van de jongeren al fietsend met zijn of haar telefoon bezig (bron: onderzoek Deloitte). Om dit een halt toe te roepen, riskeer je vanaf 1 juli een boete van € 95 voor het gebruiken van een telefoon op de fiets.
 

Hoe wordt de hoogte van de boete voor het gebruik van een telefoon op de fiets bepaald?

 
Deze nieuwe verkeersboete wordt morgen besproken in de wekelijkse ministerraad. De boete van € 95 is afgestemd op andere sancties voor verkeersovertredingen. Voor fietsen onder invloed kan je rekenen op een boete van € 100, rechts inhalen en door rood licht rijden, resulteert in een boete van € 95.

Met al deze overtredingen zou je namelijk niet alleen jezelf in gevaar kunnen brengen, maar creëer je ook een risico voor andere weggebruikers. De hoogte van de boete wordt dan ook bepaald door de (mogelijk) schade aan anderen.
 

Is alleen het appen op de fiets verboden?

 
Waar het nu al verboden is voor automobilisten om een mobieltje te gebruiken achter het stuur, zal dit verbod worden uitgebreid voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van alle voertuigen voor gehandicapten. Verder wordt gesproken over een ‘mobiel elektronisch apparaat’. De term is ruimer: hieronder vallen ook digitale foto- en videocamera’s, e-readers, mobiele navigatiesystemen etc. Kortweg: het gebruik van ieder mobiel elektronisch apparaat zou vanaf 1 juli 2019 ook op de fiets verboden zijn.
 

Wat veroorzaakt het grootste risico?

 
Wie op de fiets niet oplet, vormt een gevaar in het verkeer. Logisch verstand, zou je zeggen. Zo blijkt ook uit onderzoek van het SWOV. Appen op de fiets is de meest gevaarlijke bezigheid. Hierbij zijn je ogen namelijk lang niet op de weg gericht en zit een ongeval in een nóg kleiner hoekje.

Voor velen is dit dan ook een welkom verbod. Want waarom je toekomst, en die van anderen, riskeren voor een snel antwoord op een Whatsappje?

Geef een reactie