Afscheid nemen tijdens COVID-19

COVID-19 houdt ons allemaal in zijn greep. Velen van ons krijgen door de pandemie te maken met haast onwerkelijke situaties en keuzes. Zoals het verlies van een dierbare in tijden van corona. In de PDF ‘Afscheid nemen tijdens COVID-19’ geven we antwoord op de veel gestelde vragen.

Gepubliceerd op

Heb je te maken met een verlies tijdens COVID-19? In de hieronder te downloaden PDF ‘Afscheid nemen tijdens COVID-19’ geven we antwoord op vragen als: Hoe geef ik betekenis aan een verlies wanneer fysieke sociale steun niet mogelijk is? En waar kan ik terecht voor professionele psychologische rouwhulp?

Wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen

Wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen van een dierbare, of niet aanwezig hebt kunnen zijn bij een uitvaart, veroorzaakt dit veel leed. Afscheidsrituelen zijn belangrijk, omdat (onder andere) uiting kan worden gegeven aan rouw. De realiteit van het verlies onder ogen kan worden gekomen en familie en vrienden steun kunnen vinden bij elkaar.

Betekenis geven aan een afscheid tijdens COVID-19

Het coronavirus en de coronamaatregelen staan betekenisgeving aan een verlies ernstig in de weg. Naast de mogelijkheden die de moderne techniek ons geeft, zijn er meer manieren om betekenisvol afscheid te nemen tijdens COVID-19. Lees hier meer over in de PDF ‘Afscheid nemen tijdens COVID-19’.

“Afscheidsrituelen spelen een belangrijke rol bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Samen stilstaan bij het verlies, kan op verschillende manieren. Gelukkig ook in deze bizarre tijd, waarin fysieke sociale steun beperkt mogelijk is. Dit kan houvast, troost en steun bieden.” – Lonneke Lenferink, postdoctoraal onderzoeker rouw- en traumaverwerking.

De periode na de uitvaart

Na de uitvaart breekt een volgende moeilijke periode aan. Het vinden van steun bij anderen kan in een acute rouwfase enorm helpen. Uiteraard zijn de coronamaatregelen hierop van invloed. Lees in de PDF ‘Afscheid nemen tijdens COVID-19’ wat je kunt doen om eenzaamheid te voorkomen. Waar je meer informatie vindt over rouw. Waar je terechtkunt voor een luisterend oor en voor professionele psychologische rouwhulp.

SlachtofferWijzer.nl en COVID-19

Ben je opzoek naar meer informatie rondom COVID-19? Heb je bijvoorbeeld te maken met PTSS-klachten in tijden van corona? Via deze pagina en op onze SlachtofferWijzer.nl vind je hier meer over.

Download de PDF ‘Afscheid nemen tijdens COVID-19’ gratis