Afname rouwklachten na volgen online behandeling

Afname van rouwklachten na volgen van online behandeling

Begin 2019 is TrafVic gestart in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Tijdens dit project onderzoeken we de mogelijkheden voor specialistische en laagdrempelige hulp voor nabestaanden, zoals online cognitieve gedragstherapie. Inmiddels zijn de eerste onderzoeksresultaten bekend.

Gepubliceerd op

Elk jaar stijgt het aantal aanrijdingen, ernstig gewonden en verkeersoden. Nabestaanden kunnen last krijgen van posttraumatische stress (PTSS). Dat kan leiden tot een depressie, boosheid, moeite met werken of studeren of andere ernstige psychische klachten. Voor deze mensen is er al basishulp beschikbaar, maar gespecialiseerde hulp op maat ontbreekt vaak nog. Onderzoekers ontwikkelen daarom een hulpprogramma, zodat nabestaanden de draad van het leven weer kunnen oppakken.

Online cognitieve gedragstherapie

Een deel van TrafVic bestaat uit het onderzoeken van het effect van online cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze vorm van behandeling leert je om anders te kijken naar problematische situaties door je gedachten en gedrag rondom deze situaties te onderzoeken, bespreken en veranderen. Het is een effectieve behandeling in het verminderen van (langdurige) rouwklachten. Onderzoekers hebben nu bekeken of dit ook geldt voor een online behandeling.

Afname van symptomen

Uit het onderzoek blijkt dat het volgen van online CGT leidt tot een daling in symptomen van complexe rouw, PTSS en depressie onder nabestaanden. De klachten van de nabestaanden die online CGT hebben gevolgd, namen meer af dan die van de mensen die geen online CGT hebben gevolgd. In totaal deden er veertig mensen mee aan het onderzoek, zij moesten op verschillende momenten een vragenlijst invullen over hun gezondheid.