Veilig de weg op

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kun je zelf veel doen om een verkeersongeluk te voorkomen. Met deze handige tips ga je deze zomer veilig de weg op.

Preventietips

Deze tips hebben we samen opgesteld met onze sponsoren Carprof, de garageformule voor meer dan 110 onafhankelijke autobedrijven, en Saferoad, de producent van verkeersveiligheidssystemen.

Tip 1: Voorkom vierkante banden

Lang stilstaan is niet goed voor een voertuig. Het hele gewicht rust lange tijd op 1 plek op je banden. Hiermee vervormen ze. We noemen dit vierkante banden. Probeer regelmatig een stukje te rijden.

Tip 2: Sla geen onderhoudsbeurt over

Een goed onderhouden voertuig is een veilig voertuig. Laat daarom elk half jaar alles even checken. Zeker als je een lange reis voor de boeg hebt.

Tip 3: Vier banden, vier handen

Tussen jou en het wegdek zitten niet meer dan vier handen. Dat is ongeveer het oppervlakte van de banden dat het wegdek raakt. De kwaliteit van je banden is daarmee ongelofelijk belangrijk. Check regelmatig je banden bandenspanning en vervang je banden op tijd.

Tip 4: Naar het buitenland?

Elk land heeft zo zijn eigen regels wat je in je auto moet hebben aan veiligheidsmiddelen en welke (winter)banden je nodig hebt. Zoek dit uit voordat je op reis gaat. Bijvoorbeeld via de website van de ANWB.

Tip 5: Goed bepakt

Maak je gebruik van een fietsendrager of dakkoffer? Grote kans dat de beugels een tijdje in de garage hebben gelegen. Het rubber gaat dan verpulveren. Houd het rubber soepel met olie en check voordat je de dragers gebruikt of je rubbers misschien moet vervangen.

Tip 6: Brandstof voor voertuig en mens

Als je op pad gaat, zorg dat je niet alleen hebt getankt, maar ook dat je wat te eten en drinken mee hebt. Wanneer je pech hebt of in een file staat, kun je voor jezelf en je passagiers zorgen. Zeker op warme dagen, waarop de temperatuur in de auto snel oploopt, zijn flesjes water een must.

Tip 7: Neem pauzes

Als je langer dan 2 uur gaat rijden, is het belangrijk om steeds even pauze te nemen. Zorg dat je goed uitgerust bent en scherp blijft.

Tip 8: Let op kwetsbaar verkeer

Houd rekening met alle weggebruikers. In de stad is veel langzaam verkeer zoals voetgangers, fietsers en spelende kinderen. Zij moeten kunnen rekenen op de oplettendheid van automobilisten en motorrijders.

Tip 9: Niet bellen, ook niet handsfree

Bellen achter het stuur leidt af. Zelfs met handsfree bellen moet je je aandacht verdelen tussen het verkeer en het telefoongesprek. Vermijd daarom bellen tijdens het rijden, voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Tip 10: Liever stil dan ruzie

Maak geen ruzie tijdens het rijden. Dit leidt enorm af en vergroot de kans op ongevallen. Soms is stilte het beste antwoord en levert een betere concentratie om samen veilig door het verkeer te komen.

Tip 11: Blijf leren

Vergroot je rijvaardigheid met een voortgezette rijopleiding. Zo oefen je op een veilige manier wat je moet doen in noodsituaties. Iedereen is geschikt om een vervolgopleiding te volgen. In sommige landen is het zelfs verplicht.

Carprof

De garages aangesloten bij Carprof verzorgen onderhoud en apk’s. Begin dit jaar sloten Carprof en Fonds Slachtofferhulp de handen ineen. Van elke uitgevoerde APK-keuring gaat 50 eurocent naar ons project TrafVic voor Kids.

Saferoad Holland

Saferoad Holland is producent van verkeersveiligheidssystemen. Waaronder vangrails, botskussens, wegmarkeringen en geluidsschermen. De organisatie is sinds 2016 betrokken bij Fonds Slachtofferhulp.