Steeds meer ouderen worden opgelicht via een mailtje of whatsapp. Een ‘bekende’ vraagt ze om zo snel mogelijk geld over te maken, omdat hij of zij in een noodsituatie zit. Soms gaat het wel om duizenden euro’s. Onder de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’, geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid tips aan senioren om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van cybercrime en oplichting.
Cybercrime en corona
Tijdens de campagne, die de hele maand april duurt, staat elke week een andere vorm van criminaliteit en cybercrime centraal: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters ‘hulp’ aanbieden.
Herhaling campagne Senioren en Veiligheid
Deze april campagne voor senioren en veiligheid is een herhaling van de campagne in september, toen minister Grapperhaus bekend maakte dat acteur Kees Hulst ambassadeur is van de campagne Senioren en Veiligheid. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”
Webinars voor senioren
Naast de tips kunnen senioren gratis online webinars volgen, gepresenteerd door Catherine Keyl. Doel van de webinars is mensen te wapenen tegen oplichting. Zo leer je hoe je jezelf het beste beschermen tegen verschillende vormen van (online) oplichting. Bijvoorbeeld hoe je crimineel gedrag kunt herkennen. Wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. En waar je terecht kunt als je slachtoffer bent geworden.
Toch slachtoffer geworden?
Ben je toch slachtoffer geworden van oplichting? Schaam je niet. Criminele bendes gaan heel slim en inventief te werk. Het kan iedereen gebeuren. Via deze pagina op de slachtofferwijzer kun je de juiste organisaties te vinden die je kunnen helpen bij het voorbereiden van een aangifte of de juridische afwikkeling. Maar ook voor emotionele of praktische ondersteuning.
Meer informatie over de campagne, de voorlichtingsfilmpjes en webinars.