Recht op een goede behandeling

Ben je slachtoffer geworden van een ongeluk of misdrijf? Of ben je nabestaande van een slachtoffer? Dan is het goed om te weten dat je rechten hebt. Welke dit zijn? We hebben de veertien wettelijk vastgelegde rechten voor je op een rij gezet. Hier lees je alles over het recht op informatie.


Als je slachtoffer bent van een strafbaar feit, krijg je te maken met veel verschillende overheidsinstanties. Denk aan de Politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Al deze organisaties moeten je goed behandelen en rekening houden met wat voor jou belangrijk is. In de praktijk gaat dat niet altijd goed. Wanneer je niet goed behandeld wordt, kun je verschillende stappen ondernemen.

Klacht indienen

De eerste stap is een klacht indienen bij de organisatie waarvan jij vindt dat zij je niet goed behandeld heeft. Een klacht indienen bij de Politie doe je hier. Heb je een klacht over het handelen van het Openbaar Ministerie? Dan vind je hier meer informatie over het indienen van een klacht. Deze moet gaan over hoe jij behandeld bent,  niet over een juridische beslissing zoals het besluit om iemand niet te vervolgen. Dit is een andere procedure (zie recht 10)

Ben je niet tevreden over de afhandeling van jouw klacht? En kom je er samen met de betreffende organisatie niet uit? Dan kun je terecht bij de Nationale Ombudsman. De Nationale Ombudsman is er voor iedereen die een probleem heeft met een overheidsinstantie.

Deel je verhaal

Zoals gezegd blijkt uit de praktijk dat slachtoffers helaas nog lang niet altijd goed worden behandeld door de overheidsinstanties. Zo kan het zijn dat er bij het plannen van een zitting geen rekening wordt gehouden met de dagen waarop je advocaat niet aanwezig kan zijn. Of is er in de zittingszaal geen aparte plek voor jou en jouw advocaat gereserveerd maar moet je op de publieke tribune zitten. Zijn dit soort dingen jou overkomen en wil je dit met ons delen? Dat kan door hier te klikken.

Onderzoek naleving slachtofferrechten en sancties/compensatie

Bij wet is er de afgelopen jaren veel vastgelegd en verbeterd, maar bij de uitoefening van slachtofferrechten in de praktijk gaat er nog een hoop mis. Wel een recht hebben, maar er niks mee kunnen, leidt bij veel slachtoffers tot verbittering en secundaire victimisatie. Dat moet en kan anders!

Wij hebben het Nederlands Instituut voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) opdracht gegeven onderzoek te doen naar de schending van slachtofferrechten. Ook hebben we dit instituut gevraagd om te komen tot aanbevelingen voor mogelijke remedies. Oftewel: consequenties die erop moeten toezien dat rechten van slachtoffers niet vrijblijvend maar afdwingbaar zijn en dat de overheid waarmaakt wat slachtoffers en nabestaanden mogen verwachten.

Onderzoek naleving slachtofferrechten en sancties/compensatie

Bij wet is er de afgelopen jaren veel vastgelegd en verbeterd, maar bij de uitoefening van slachtofferrechten in de praktijk gaat er nog een hoop mis. Wel een recht hebben, maar er niks mee kunnen, leidt bij veel slachtoffers tot verbittering en secundaire victimisatie. Dat moet en kan anders!

Wij hebben het Nederlands Instituut voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) opdracht gegeven onderzoek te doen naar de schending van slachtofferrechten. Ook hebben we dit instituut gevraagd om te komen tot aanbevelingen voor mogelijke remedies. Oftewel: consequenties die erop moeten toezien dat rechten van slachtoffers niet vrijblijvend maar afdwingbaar zijn en dat de overheid waarmaakt wat slachtoffers en nabestaanden mogen verwachten.