Een shout out naar de slachtoffers van machtsmisbruik en wangedrag bij TVoH - Fonds Slachtofferhulp

Een shout out naar de slachtoffers van machtsmisbruik en wangedrag bij TVoH

Meer openheid na seksueel wangedrag en een einde aan de schaamtecultuur. Dat hoopte actrice Alyssa Milano te bereiken met haar eerste #metoo tweet in 2017. Het programma BOOS van BNNVARA doet hier een Nederlands schepje bovenop. Heel Nederland volgt met ingehouden adem wat er mogelijk is gebeurd achter de schermen van The Voice of Holland.

“Wat moet het ongelofelijk moeilijk zijn geweest voor de slachtoffers om te vertellen wat er met hen is gebeurd achter de schermen van de talentenshow The Voice of Holland. Om te delen welke ongepaste opmerkingen je gehoord hebt, welke aanrakingen je voelde, achteloos of dwingend en direct, is heel moeilijk. Delen geeft steun, maar er zullen ook genoeg mensen met een ongefundeerde mening klaarstaan, of een reactie die jou nog verder in de put praat.

En je weet dat de consequenties van jouw openheid groot kunnen zijn. Misschien komt je baan, of je positie in het gedrang en waar blijven jouw eigen dromen om het te gaan maken?

Niet zo gek dat slachtoffers, zeker als er wat tijd overheen is gegaan, gaan twijfelen. ‘Was het nu echt zo erg? Heb ik niet toch zelf aanleiding gegeven?’ En niet alleen de slachtoffers vragen zich dit af. Ondanks de, gelukkig, heersende empathische houding naar de gedupeerde kandidaten, poppen toch steeds hier en daar op het slagveld dat social media heet, beschuldigende opmerkingen op: ‘Ze wilde het vast zelf.’ ‘Heb je gezien wat ze aan had?’ ‘Een grapje is nog geen verkrachting, beetje overdreven reactie.’ ‘Zo gaat het nu eenmaal in die business.’

Respect voor de kandidaten die het aandurfden toch naar voren te stappen en te vertellen dat het absoluut niet oké is wat er achter de schermen gebeurde. En vooral ook respect voor het programma dat zo dapper was om hier werk van te maken. De onthullingen laten zien hoe groot de druk van macht kan zijn, waardoor je niet durft te handelen, zoals je eigenlijk zou willen.

In navolging van #MeToo, is de weg nu weer een stukje vrijer gemaakt voor andere slachtoffers om van zich te laten horen. Of het nu gaat om wangedrag op de werkvloer, online shaming, een ongepaste opmerking op straat of machtsmisbruik binnen de mediawereld, het is immers nooit jouw schuld. Je mag van je laten horen!  Hopelijk weten de slachtoffers straks ook beter de weg te vinden naar hulp, zowel juridisch als mentaal. Want om zover te moeten gaan dat je voor erkenning je verhaal op nationale TV moet doen en daarmee 17 miljoen meningen over je heen te krijgen, brengt meer schade toe dan nodig is.

Na de openbaringen door BOOS zijn we er nog lang niet. Het laatste woord over wat er gebeurd is en wat de consequenties zijn voor alle betrokkenen, is nog lang niet gezegd. Er zijn heel veel situaties en organisaties waarbij we stil zouden moeten staan bij de giftige tango tussen scheve machtsverhoudingen en grensoverschrijdend gedrag. Ben jij slachtoffer en wil je hulp? Meld je dan bij 0800 – 0118, CSG.nl of kijk op Slachtofferwijzer.nl waar je terecht kunt!

Ik wens de slachtoffers veel sterkte toe.