Welke invloed heeft het weer op de verkeersveiligheid?

Welke invloed heeft het weer op de verkeersveiligheid?

Als de wegen glad zijn, of er is mist, is het natuurlijk logisch dat het gevaarlijker is om in de auto te stappen. Maar ook andere weersomstandigheden hebben grote invloed op de verkeersveiligheid. Daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering, met extremer weer. We vertellen je welk weer van invloed is én wat je kunt doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan.

Esther Adam
Esther Adam
communicatieadviseur/ redacteur bij Fonds Slachtofferhulp

Veilig de weg op bij een hittegolf

De SWOV factsheet De invloed van het weer laat zien dat de kans op een ongeval bij hoge temperaturen toeneemt. Een belangrijk risico bij hoge temperaturen is dat hitte effect heeft op het gedrag van verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld door een slechtere nachtrust en afname van de reactiesnelheid en concentratie. En kunnen mensen sneller geïrriteerd raken wanneer de temperatuur oploopt.

Bovendien kan het wegdek zacht worden als het erg heet is. Dit kan problemen veroorzaken bij het rijden. Ook kunnen mensen moe worden van de hitte, en dit kan hun rijgedrag beïnvloeden. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en af en toe pauzes te nemen als het erg heet is.

Veilig de weg op bij regen

Het wegdek wordt glad door regenwater, wat leidt tot verminderde grip en langere remafstanden. Hierdoor neemt het risico op slippen en glijden toe, vooral bij hogere snelheden. Ook is het zicht slechter als het regent, wat het moeilijker maakt om andere auto’s en obstakels op de weg te zien.

Als er extreem veel regen valt, kunnen de wegen overstromen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat het water het rijden bemoeilijkt. Auto’s kunnen aquaplaning ervaren, wat betekent dat de banden geen contact meer hebben met het wegdek door het water. Dit maakt het moeilijk om de auto onder controle te houden. Het is slim om rustig te rijden en afstand te houden van andere auto’s als het regent.

Veilig de weg op bij sneeuw en ijs

Als het sneeuwt of als de weg bevroren is, wordt het rijden nog moeilijker. De auto kan gemakkelijk wegglijden en het is lastig om te stoppen. Ook kan sneeuwval het zicht ernstig belemmeren. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het rijden op sneeuw en ijs. Blijf op de grotere wegen waar mogelijk gestrooid is. Rij langzamer dan normaal, houd voldoende afstand en rem geleidelijk om slippen te voorkomen. Soms is het zelfs beter om helemaal niet te rijden als de omstandigheden erg slecht zijn.

Veilig de weg op bij mist en nevel

Als het mistig is, wordt het zicht heel slecht. Je kunt nauwelijks andere auto’s of obstakels op de weg zien, en dit kan gevaarlijk zijn.  Hierdoor wordt de kans op aanrijdingen, vooral bij hoge snelheden, vergroot. et is belangrijk om langzamer te rijden en je verlichting aan te zetten, zodat andere mensen je kunnen zien. Als het mistig is, moeten we extra voorzichtig zijn en meer afstand houden van andere auto’s.

Veilig de weg op bij storm

Soms kan het ook hard waaien. Extra gevaarlijk zijn plotselinge windstoten en zijwind voor (onbeladen) vrachtauto’s, personenauto’s met aanhanger of caravan en tweewielers. Harde wind maakt het lastiger het voertuig onder controle te houden en vrachtauto’s en aanhangers kunnen kantelen. Ook kunnen afgewaaide takken, bomen en andere losgeslagen objecten op de weg terecht komen. Wanneer je de weg moet, houd dan beide handen aan het stuur als het hard waait.

Veiligheid voorop

Veiligheid moet altijd voorop staan, ongeacht het weer. Door voorzichtig te rijden, onze snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en alert te blijven, kunnen we helpen om ongevallen te voorkomen en veilig op onze bestemming aan te komen, zelfs als het weer ons uitdaagt.