Wat is het effect van corona op slachtoffers?

Coronapandemie verergert PTSS, angst- en depressie klachten van slachtoffers

Mensen die tijdens de pandemie slachtoffer werden van fysiek geweld, ongevallen of serieuze bedreigingen, hebben vaker langst van angst, depressie of ernstige PTSS-klachten dan slachtoffers van vóór de pandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Centerdata, Fonds Slachtofferhulp, International Psychoanalytic University Berlin, en Tilburg University.

Gepubliceerd op

Volwassenen die tijdens de coronapandemie slachtoffer werden van fysiek geweld, ongevallen en serieuze bedreigingen, hebben vaker ernstige PTSS symptomen (28,1% versus 19,9%) en angst- en depressieve klachten (37,6% versus 26,4%) dan volwassenen die vóór deze pandemie hiervan slachtoffer werden. Ze kregen ook vaker te maken met algemene psychische klachten (30,4% versus 18,8%) en een geringe zelfredzaamheid (19,0% versus 11,6%). Bij niet-slachtoffers, waar angst- en depressieve klachten (circa 14,5%) en algemene psychische klachten (circa 9.5%) veel minder voorkomen, was niet of nauwelijks sprake van een toename van deze klachten.

Geen afname emotionele steun door corona

Hoewel slachtoffers meer last hebben van psychische klachten, zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een verdere afname van emotionele steun en erkenning aan slachtoffers door de coronapandemie. Wel krijgen slachtoffers twee keer zo vaak te maken met een gebrek aan emotionele steun dan niet-slachtoffers: circa 17.5% versus circa 8.5%. Daarbij maakt het niet uit of ze voor of tijdens de pandemie slachtoffer werden.

Eerste grootschalige bevolkingsstudie effecten coronapandemie

Voor zover bekend is dit de eerste grootschalige bevolkingsstudie naar de effecten van de coronapandemie op de mentale gezondheid en zelfredzaamheid van en sociale steun aan slachtoffers, waarbij tegelijkertijd de effecten van deze pandemie op niet-slachtoffers zijn onderzocht.

In de studie zijn de verschillen onderzocht tussen twee groepen slachtoffers: volwassenen die slachtoffer werden tijdens de coronapandemie en volwassen die slachtoffer werden vóór deze pandemie. Daarbij is de mentale gezondheid, zelfredzaamheid en sociale steun van slachtoffers in maart 2019 vergeleken met slachtoffers in maart 2021. De groep niet-slachtoffers bestaat uit personen die in de periode 2018-2021 niet door fysieke agressie, ongevallen en serieuze bedreigingen zijn getroffen.

Delen is vermenigvuldigen

Alle geanonimiseerde data uit de Victims studies zijn “Open Access”. Onderzoekers kunnen, na registratie, alle gearchiveerde metingen van de VICTIMS studie gratis gebruiken voor hun eigen onderzoeksvragen. In de afgelopen drie jaar heeft VICTMS al verschillende waardevolle deelonderzoeken gepubliceerd naar sociale steun en erkenning en de effecten ervan op de mentale gezondheid, naar slachtoffers van medische incidenten en partnergeweld en de problemen waarmee ze kampen ten opzichte van niet-slachtoffers, naar de gevolgen van corona op de psychische gesteldheid.

Met belangrijke partners

Samen met onderstaande partners doen we er alles aan om dit een succesvol project te maken.