Tilburg University

Tilburg University werkt samen met Fonds Slachtofferhulp aan verschillende onderzoeksprojecten. Waaronder het onderzoek naar de strafmaat verkeer en een onderzoeksproject Rouw na MH17.


Tilburg University en Fonds Slachtofferhulp

De afgelopen jaren hebben Tilburg University en Fonds Slachtofferhulp samen verschillende onderzoeken gedaan. Voorbeelden hiervan zijn het onderzoek naar rouw na de MH-17 ramp en onderzoek naar de strafmaat Verkeer.

Wanneer iemand een strafbaar feit pleegt en er vallen één of meerdere (dodelijke) slachtoffers, dan lijkt het logisch dat hij of zij hier een zware straf voor moet krijgen. Toch was de indruk dat de straffen die de rechters de voorbije jaren oplegden veel te mild waren, vooral in de ogen van slachtoffers en nabestaanden. Om te achterhalen of dit ook daadwerkelijk het geval is, gaven we in 2015 opdracht aan INTERVICT (Tilburg University) om een grootschalig onderzoek naar de strafmaat in het verkeer uit te voeren. Met resultaat. Het onderzoek was aanleiding voor de politiek voor een wetswijziging per 1 januari 2020.