‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’

Sinds ruime tijd steunt Fonds Slachtofferhulp Hameeda Lakho in haar werk voor slachtoffers van kindermishandeling. Dit jaar steunen wij Hameeda ook in een bijzonder project: ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. Een samenwerking tussen Hameeda Lakho, Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders. ‘Getekend’ vertelt op indrukwekkende wijze de verhalen van slachtoffers van kindermishandeling en toont de littekens die door kindermishandeling worden nagelaten.Waarom dit project?

Voor dit project zijn vijf mensen geportretteerd door kunstschilder Herman van Hoogdalem. De geportretteerde mensen zijn tegelijkertijd ‘getekend’ door hun verleden. De geestelijke of lichamelijke mishandeling heeft bij hen diepe sporen nagelaten. Hameeda Lakho heeft dit aan den lijven ondervonden en ziet dit dagelijks terug in haar werk.

De portretten door Herman van Hoogdalem spreken voor zich. ‘Getekend’ legt van zowel slachtoffers als daders de verhalen vast. Hameeda is een van de hoofdpersonen. Met het project ‘Getekend’ wordt op landelijk niveau aandacht gevraagd voor het thema huiselijk geweld en kindermishandeling.

Getekend: het boek

Naast de documentaire en de rondreizende expositie zijn de portretten en persoonlijke verhalen door Gijs Wanders opgetekend in een boek. Het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ is verkrijgbaar via alle grote boekhandels, waaronder Bruna.nl en Bol.com.

Getekend: de documentaire

Getekend is verfilmd door programmamaker Gijs Wanders. Tijdens de documentaire worden de vijf indrukwekkende levensverhalen getoond. Je kan de documentaire terugkijken via NPO Start. De documentaire reeks start met het verhaal van Jurgen.

”Als ik terugkijk naar mijn jeugd, dan vond ik de emotionele mishandeling het ergst. Ik zie nu in mijn werk de littekens die door kindermishandeling worden achtergelaten: dat enorm lage zelfbeeld, het gebrek aan zelfvertrouwen en het gevoel jezelf kwijt te zijn.”

Getekend: de rondreizende expositie

In 2021 werd ‘Getekend’ getoond tijdens een rondreizende expositie. Naast de tekeningen werden ook de kinderfoto’s van de hoofdpersonen getoond. Tegelijkertijd draaide de documentaire in een filmzaal en worden korte filmpjes van de hoofdpersonen getoond.

Getekend: de themabijeenkomst

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseert de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid jaarlijks een themabijeenkomst. De bijeenkomst is bestemd voor mensen die te maken hebben gehad met kindermishandeling en professionals. Binnenkort vind je hier meer informatie over de themadag.

Fonds Slachtofferhulp steunt Hameeda sinds vele jaren in haar werk voor lotgenoten. Wij maken de themabijeenkomst, de rondreizende expositie en de publicatie van het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ mede mogelijk.