‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’

Sinds ruime tijd steunt Fonds Slachtofferhulp Hameeda Lakho in haar werk voor slachtoffers van kindermishandeling. Dit jaar steunen wij Hameeda ook in een bijzonder project: ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. Een samenwerking tussen Hameeda Lakho, Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders. ‘Getekend’ vertelt op indrukwekkende wijze de verhalen van slachtoffers van kindermishandeling en toont de littekens die door kindermishandeling worden nagelaten.Waarom dit project?

Voor dit project zijn vijf mensen geportretteerd door kunstschilder Herman van Hoogdalem. De geportretteerde mensen zijn tegelijkertijd ‘getekend’ door hun verleden. De geestelijke of lichamelijke mishandeling heeft bij hen diepe sporen nagelaten. Hameeda Lakho heeft dit aan den lijven ondervonden en ziet dit dagelijks terug in haar werk.

De portretten door Herman van Hoogdalem spreken voor zich. ‘Getekend’ legt van zowel slachtoffers als daders de verhalen vast. Hameeda is een van de hoofdpersonen. Met het project ‘Getekend’ wordt op landelijk niveau aandacht gevraagd voor het thema huiselijk geweld en kindermishandeling.

Getekend: de documentaire

Getekend is verfilmd door programmamaker Gijs Wanders. Tijdens de documentaire worden de vijf indrukwekkende levensverhalen getoond in een reeks van vijf uitzendingen. De documentaire wordt uitgezonden op de EO/NPO en start op 11 november 2020 om 21:10, in de week voorafgaan aan de Week tegen Kindermishandeling. De documentaire reeks start met het verhaal van Jurgen.

Getekend: de rondreizende expositie

In 2021 zal ‘Getekend’ worden getoond tijdens een rondreizende expositie. Naast de tekeningen worden ook de kinderfoto’s van de hoofdpersonen getoond. Tegelijkertijd draait de documentaire in een filmzaal en worden korte filmpjes van de hoofdpersonen getoond. Houd voor meer informatie over de rondreizende expositie deze pagina in de gaten.

”Als ik terugkijk naar mijn jeugd, dan vond ik de emotionele mishandeling het ergst. Ik zie nu in mijn werk de littekens die door kindermishandeling worden achtergelaten: dat enorm lage zelfbeeld, het gebrek aan zelfvertrouwen en het gevoel jezelf kwijt te zijn.”

Getekend – het boek

Naast de documentaire en de rondreizende expositie zijn de portretten en persoonlijke verhalen door Gijs Wanders opgetekend in een boek. Het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ is verkrijgbaar via alle grote boekhandels, waaronder Bruna.nl en Bol.com.

Getekend – de themabijeenkomst

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling, op 20 november 2020, organiseert de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid de jaarlijkse themabijeenkomst. De bijeenkomst is bestemd voor mensen die te maken hebben gehad met kindermishandeling en professionals. Het thema van deze jaarlijkse bijeenkomst is ‘Getekend’ en vindt plaats via een digitale livestream, vanuit het museum voor Beeld en Geluid in Den Haag.

Het programma van de themabijeenkomst bestaat uit twee delen. Deel I staat in het teken van het project ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. Hameeda Lakho gaat onder andere in gesprek met deelnemers en er worden fragmenten uit de documentaire getoond.

Tijdens deel II van de digitale bijeenkomst zal em.prof.dr. Peter Adriaenssens, bekend kinder- en jeugdpsychiater, in gesprek gaan met de hoofdpersonen uit ‘Getekend’ over thema’s, zoals veiligheid, vertrouwen en verwerking.

Voor meer informatie en de mogelijkheid tot deelname klik hier of ga naar de website van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid.

Fonds Slachtofferhulp steunt Hameeda sinds vele jaren in haar werk voor lotgenoten. Wij maken de themabijeenkomst, de rondreizende expositie en de publicatie van het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ mede mogelijk.