Onderzoeken MH17
Bij de aanslag op de MH17 in 2014 verloren veel mensen één of meerdere dierbaren. Het zette hun leven op z’n kop en veroorzaakt tot op de dag van vandaag immense stress. Om de hulpverlening en ondersteuning van slachtoffers van toekomstige rampen te verbeteren, doen we verschillende onderzoeken. Daarnaast hebben we ook direct hulp verleend aan de hand van een nieuwe en bewezen effectieve rouw- en traumatherapie. Tot slot onderzoeken we de rol van de rechtsgang bij emotionele problemen.
Onderzoeken hulpverlening en rouw na MH17
Bij de vliegramp van de MH17 verloren honderden mensen hun partner, kind, vader, moeder, broer of zus. De onderzoeksbundel ‘In mijn leven is iets kapot’ biedt waardevolle lessen voor de toekomst, op het gebied van hulpverlening, informatievoorziening en mediabescherming. De studie is gelijktijdig uitgevoerd met het deelonderzoek ‘Rouw na MH17’. In dit onderzoek is ook direct hulp verleend aan de hand van een nieuwe en bewezen effectieve rouw- en traumatherapie.
De impact van de MH17 rechtszaak voor nabestaanden
In maart 2020 begon de rechtszaak tegen de verdachten die (mede-)verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17. Welke invloed heeft dit op het rouwproces van nabestaanden? Voelen ze dat er recht wordt gedaan? Voelen ze genoegdoening? En in welke mate treedt secundaire traumatisering op? Dankzij het onderzoek naar de impact van de MH17 rechtszaak op nabestaanden krijgen we meer inzicht in de antwoorden op deze vragen.
Lotgenotencontact MH17
Veel nabestaanden van de MH17 vliegramp vinden steun bij lotgenoten. De Stichting Vliegramp MH17 heeft daarom het initiatief genomen om bijeenkomsten voor nabestaanden te organiseren. Sinds de oprichting van de Stichting Vliegramp MH17 in 2014 steunt Fonds Slachtofferhulp dit initiatief.