De scholen zijn weer begonnen, steeds meer mensen wisselen hun thuiswerkplaats in voor een paar dagen op kantoor. En nog even en we gaan weer in het donker van huis en komen in de schemering terug. Een belangrijk moment om verkeersveiligheid weer onder de aandacht te brengen. Een gezamenlijk speerpunt van Fonds Slachtofferhulp én onze medeoprichter de ANWB.
Goede verlichting op je fiets is een must om veilig in het donker of in de schemering de weg op te gaan. Volgens onderzoek gebruikt 30% van de fietsers geen verlichting. Om ze te overtuigen de fietslamp aan te doen, organiseert de organisatie voor het tweede jaar de ANWB fietsverlichtingsactie. Waarbij weggebruikers zelf de belangrijke boodschap verspreiden: doe je verlichting aan.
Verlichtingsactie: een reminder met een smiley
Maarten G. Kok, projectmanager ANWB Maatschappelijk, licht toe: “We zochten naar een positieve manier om fietsers er aan te herinneren hun licht aan te zetten. Een laagdrempelige gedragsinterventie. Mensen kunnen zelf met een tag op de grond hun medeweggebruikers een reminder geven. Het is heel simpel: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de weg spuit in je eigen wijk. Strategische plekken zijn drukke punten waar veel fietsers komen zoals stoplichten, fietsenstallingen, maar ook zeker rondom scholen.”
Gratis pakket verlichtingsactie
Vorig jaar was deze verlichtingsactie al een groot succes. Maarten: “Vorig jaar hebben we 40.000 van die pakketten met een sjabloon en spuitbus uitgegeven. En het werkte. In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.
Vanaf 7 oktober kan iedereen een eigen gratis tagpakket online bestellen of ophalen in één van de ANWB-winkels.
Slachtoffers voorkomen en helpen
De ANWB was ruim 30 jaar geleden een van de initiatiefnemers van Fonds Slachtofferhulp. De zorg voor verkeersslachtoffers stond toen nog in de kinderschoenen, en samen hebben we er voor gezorgd dat er een helpende hand naar deze mensen wordt uitgestoken. Dankzij deze betrokkenheid kunnen we nu écht het verschil maken voor slachtoffers en werken aan de verkeersveiligheid.
Hoe we dat doen? Met ons programma verkeer richten we ons op het hulpaanbod aan verkeersslachtoffers en hun nabestaanden. We onderzoeken of de hulp wel voldoet. We kijken hoe het beter kan. We versterken van de (rechts)positie van slachtoffers en nabestaanden en faciliteren we lotgenotencontact. Daarnaast hebben we aandacht voor verkeersveiligheid. Bijvoorbeeld door ons hard te maken dat roekeloze rijders een passende straf krijgen.