Online seksueel geweld is een groot maatschappelijk probleem dat ontzettend veel jongeren raakt. Uit ons recente onderzoek blijkt dat er afgelopen jaar tussen de 700 en 800 duizend jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar te maken heeft gehad met een vorm van online seksueel misbruik. Met de gezamenlijke themamaand bundelen we met onze consortiumpartners krachten om dit probleem met verstrekkende gevolgen op de kaart te zetten. We delen onze specifieke kennis over online seksueel geweld, onder meer via een gratis toegankelijk webinar.
Impact online seksueel geweld
Online seksueel geweld omvat alle vormen van ongewenst seksueel gedrag die via digitale middelen plaatsvinden. Denk aan: sextortion (afpersing met intieme beelden), het ongewenst verspreiden van intieme beelden, grooming en seksuele intimidatie via berichten, comments of videochats.
‘Iemand die online seksueel geweld heeft meegemaakt kan dezelfde gevolgen ervaren als iemand die fysiek seksueel geweld heeft meegemaakt’, vertelt Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Zo kunnen slachtoffers last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten, zoals een depressie of een posttraumatische stressstoornis. Het is daarom belangrijk dat zij tijdig passende hulp krijgen.’
Schuldgevoel
Lang niet alle slachtoffers die hulp nodig hebben, gaan daar ook naar op zoek. Bijvoorbeeld omdat ze de weg naar hulpverlening niet kennen, of omdat ze – ten onrechte- zichzelf de schuld geven. Robbert Hoving, directuer-bestuurder van Offlimits: ‘Slachtoffers schamen zich voor wat er is gebeurd, geven zichzelf de schuld, zijn bang voor de gevolgen als het uitkomt, of weten gewoonweg niet waar ze terechtkunnen voor hulp. Met deze themamaand en het webinar vragen we daarom extra aandacht voor dit onderwerp. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen. Maar ook dat ze weten dat het niet hun schuld is als iemand anders je iets naars aandoet. En vooral: het is op te lossen!’
Gratis webinar
Belangrijk onderdeel van de themamaand is een webinar. Tijdens dit webinar, dat voor iedereen gratis toegankelijk is, delen experts vanuit de deelnemende organisaties hun kennis en expertise over online seksueel geweld. Tijdens het webinar wordt ingegaan op de aard en de omvang van online seksueel geweld, het herkennen van signalen, de gevolgen ervan en de hulp die geboden kan worden. Ook is een ervaringsdeskundige aanwezig om over zijn ervaring met online seksueel geweld te vertellen. Het webinar vindt plaats op 7 mei, van 12:00 tot 13:15 uur en is toegankelijk via deze link.
Consortium tegen online seksueel geweld
Centrum Seksueel Geweld, Fier, Fonds Slachtofferhulp en Offlimits vormen samen een consortium tegen online seksueel geweld. Dit consortium is opgericht in 2021 en heeft als doel online seksueel geweld te adresseren, te bestrijden en slachtoffers sneller en beter te kunnen helpen.