Harder optreden Telegram ook in Nederland nodig

Berichtendienst Telegram werkt stelselmatig niet mee aan verwijderverzoeken van strafbare content. Waaronder ook de bangalijsten van Utrechtse studentes. Onze partner Offlimits, Expertisecentrum Online Misbruik heeft een handhavingsverzoek uitgestuurd naar verschillende autoriteiten, waaronder de Europese Commissie.

Zo gaan op Telegram al maanden zogeheten ‘bangalijsten’ van Utrechtse studenten rond. Dit zijn lijsten van vrouwen die beoordeeld worden op hun uiterlijk en bedprestaties en waarbij hun contactgegevens worden gedeeld. Offlimits eist dat de groepen waarin deze lijsten rondgaan offline gehaald worden. Maar Telegram werkt niet mee aan verwijderverzoeken. Offlimits en de betrokken slachtoffers, hun ouders en advocaten noemen het ‘verontrustend’ dat de lijsten online nog steeds te vinden zijn. Als de overheid niet ingrijpt, betekent dat een vrijbrief voor Telegram om hiermee door te gaan.

Handhavingsverzoek

Met steun van Fonds Slachtofferhulp zet Offlimits daarom samen met de ouders en Stichting Stop Bangalijsten een volgende stap. Zij hebben een handhavingsverzoek gestuurd naar alle betrokken toezichthouders. De klacht is verstuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt, en ook naar de Belgische toezichthouders. De klacht is ook geadresseerd aan de Europese Commissie, die toezicht houdt op alle platforms die maandelijks meer dan 45 miljoen gebruikers hebben.

Met dit handhavingsverzoek wil OffLimits dat de betreffende Telegram-groepen uit de lucht gehaald worden, de maker van deze groepen niet langer van Telegram gebruik mag maken en dat de verspreide bangalijsten niet meer te vinden zijn op het platform.

Franse autoriteiten grijpen wél in

De Franse justitie acht Telegram medeplichtig aan onder meer drugshandel, fraude, terrorisme en het witwassen van geld en heeft dit weekend Pavel Doerov, de Russische topman van het bedrijf, laten arresteren in Parijs. In een reactie laat Telegram weten het ‘absurd’ te vinden om een platform of de eigenaar ervan verantwoordelijk te houden voor misbruik van die dienst, maar tegelijkertijd weigert het mee te werken aan verwijderverzoeken. Óók in Nederland. Hiermee maakt Telegram zich schuldig aan het verspreiden van strafbare content. Precies om die reden heeft Offlimits met steun van Fonds Slachtofferhulp het handhavingsverzoek uitgestuurd naar verschillende autoriteiten en betrokken toezichthouders.

Levensontwrichtende effecten

Robbert Hoving, directeur-bestuurder Offlimits: “Het versturen van zo’n handhavingsverzoek is een logische vervolgstap. Online seksueel geweld heeft vaak levensontwrichtende effecten op slachtoffers die offline doorwerken; van niet meer naar school durven tor zelfs suïcidale gedachtes. Wij hebben contact met duizenden slachtoffers per jaar, en bijna alle platforms werken goed mee aan onze verwijderverzoeken, maar Telegram niet. We kunnen niet accepteren dat Telegram niet reageert en de bangalijsten niet verwijdert. Daarom vragen wij de toezichthouders om nu in te grijpen.”