Telegram haalt bangalijsten offline

Gelukt! Telegram haalt bangalijsten offline

Onze partner Offlimits heeft met steun van Fonds Slachtofferhulp alles op alles gezet om Telegram te dwingen zogenoemde bangalijsten offline te halen. Eerdere werkte de berichtendienst niet mee aan verwijderverzoeken van strafbare content. Waaronder ook de bangalijsten van Utrechtse studentes. Telegram heeft nu toegezegd deze lijsten te zullen verwijderen. Ook krijgt Offlimits een directe lijn om meldingen door te geven.

Op Telegram gingen al maanden zogeheten ‘bangalijsten’ van Utrechtse studenten rond. Dit zijn lijsten van vrouwen die beoordeeld worden op hun uiterlijk en bedprestaties en waarbij hun contactgegevens worden gedeeld. Offlimits eiste dat de groepen waarin deze lijsten rondgaan offline gehaald worden.

Bangalijsten niet meer in openbare Telegram-groepen 

Robbert Hoving, directeur bestuurder van Offlimits: “Het heeft een hoop moeite gekost, maar we zijn blij dat de bangalijsten eindelijk offline zijn. Voor de slachtoffers betekent dit dat hun gegevens niet langer voor iedereen te zien zijn. Hopelijk geeft hen dat enige rust en helpt het hen om het leven weer op te pakken.”

Een directe lijn met Telegram

Offlimits hoopt dat het in de toekomst moeilijker wordt om zulke lijsten te plaatsen. En wanneer ze toch geplaatst worden, dat ze zo snel mogelijk weer offline kunnen worden gehaald. en om indien nodig ze veel sneller offline te halen. Telegram heeft aangegeven dat Offlimits (en daarmee ook de hulplijn Helpwanted, de Offlimits-hulplijn bij online grensoverschrijdend gedrag) een directe lijn met het platform krijgt, waar Offlimits kan aangeven als online content strafbaar of onrechtmatig is. Iets wat ook gebruikelijk is bij andere grote sociale mediaplatforms.

Hoving: “Het is goed dat Telegram bereid lijkt om met ons mee te gaan werken. Voorheen konden we vaak weinig met meldingen over Telegram, omdat ze nooit reageerden. Met deze afspraken kunnen we mensen die iets naars meemaken op Telegram een stuk beter helpen. We gaan de komende periode scherp monitoren of Telegram de toezeggingen waarmaakt en zich ook echt als een verantwoordelijk platform gaat gedragen.”

Handhavingsverzoek

Met steun van Fonds Slachtofferhulp riep Offimits eerder dit jaar de hulp in van de Europese Commissie om harder op te treden tegen Telegram. Met dit handhavingsverzoek wilde OffLimits dat de betreffende Telegram-groepen uit de lucht gehaald worden, de maker van deze groepen niet langer van Telegram gebruik mag maken en dat de verspreide bangalijsten niet meer te vinden zijn op het platform.

Angst en schaamte

Jongeren online seksueel geweld meemaken hebben vaak de overtuiging dat het hun eigen schuld is. Daarnaast hebben zij het gevoel dat normaal en onschuldig seksueel experimenteren online, iets is om je voor te schamen. En angst: angst dat naaktfoto’s weer ergens opduiken. Op school hebben jongeren te maken met afkeurende blikken, worden ze dom genoemd of uitgemaakt voor slet. De effecten dreunen vaak lang door. Sommige jongeren verlaten school, worden depressief of krijgen zelfs suïcidale gedachten.