Slachtofferverklaringen na online seksueel misbruik zijn essentieel

Het is de meesten niet ontgaan: de recente rechtszaak tegen een bekende Nederlandse acteur, voor het online seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes. De acteur is veroordeeld tot drie maanden celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) en 240 uur werkstraf. De rechter benadrukt hoe dapper het is dat de drie jonge slachtoffers zich uitspreken. Zeker in een zaak die zo veel media aandacht krijgt. In dit artikel lees je wat slachtoffers tegenhoudt in het vertellen over online seksueel misbruik en waarom het zo belangrijk is dat zij zich wél durven uitspreken.

Nathalie Gaal-Franse
Senior beleidsmedewerker bij Fonds Slachtofferhulp

Waarom vertellen de meeste slachtoffers nooit over online seksueel misbruik? 

Jaarlijks maken zo’n 100.000 kinderen en jongeren online seksueel misbruik mee. Het probleem met online seksueel misbruik, is dat het om een dark number gaat: we weten niet wat de werkelijke aantallen zijn. De meeste slachtoffers praten namelijk met niemand over online seksueel misbruik, door gevoelens van schaamte en schuld. 

‘’Pas sinds twee jaar kan ik zeggen dat ik seksueel misbruikt ben. Fysiek en online. Ik heb altijd gedacht dat ik het zelf heb gedaan. Ik heb me altijd zo schuldig gevoeld. Dit gevoel wordt er ook ingedreund door de plegers. Door de mensen die aan de andere kant van de laptop of de telefoon zitten en zeggen: ‘je wil het toch zelf’. ‘Je komt toch online’. ‘Je vindt het toch fijn’.’’

– Beluister het hele verhaal van Roos op WTFFF.nl.   

Waarom zijn slachtofferverklaringen belangrijk? 

Verhalen van slachtoffers zijn belangrijk. Of dit nu om officiële slachtofferverklaringen in de rechtbank gaat. Om een ervaring die gedeeld wordt met mensen in de eigen omgeving. Of om een ervaring die wordt gedeeld op ons WTFFF!? verhalenplatform. Omdat het eerlijk durven vertellen over online seksueel misbruik, een eerste stap kan zijn in de verwerking en een opening geeft naar de hulpverlening.  

Daarnaast kunnen andere jongeren die ook online seksueel misbruik meemaken zich herkennen in de deze verhalen. Hierdoor wordt duidelijk dat online seksueel misbruik, óók seksueel misbruik is. Dat dit impact heeft op alle onderdelen van het leven. Dat slachtoffers zich hier niet voor hoeven schamen en dat zij nooit schuldig zijn. Ook niet wanneer het een eigen keuze was om een naaktfoto of video te delen. De persoon die misbruik maakt van zijn of haar positie, andermans vertrouwen beschaamt of een ander bedreigt of misbruikt met naaktfoto’s, is altijd schuldig.  

‘’Door mijn verhaal te delen hoop ik ook anderen de kracht te geven om zich uit te spreken’’ 

Net als de rechter in deze bewuste zaak vindt Fonds Slachtofferhulp het dapper van de jonge slachtoffers die zich hebben uitgesproken. We hopen dat hierdoor ook andere jongeren de kracht voelen om over hun ervaring te delen. Dat zij kunnen rekenen op steun en bijval van hun naasten en van de samenleving. En dat mensen zich meer bewust worden van de impact van online seksueel misbruik.  

Jongerenplatform WTFFF!?

Ben je benieuwd hoe Fonds Slachtofferhulp er – samen met jongeren – voor zorgt dat slachtoffers durven vertellen over een ervaring met online seksueel misbruik en/of hulp zoeken?