Onterechte stereotypes
Hoewel na The Voice pijnlijk duidelijk werd in welke mate seksueel misbruik voorkomt, ligt de focus van het gesprek nog steeds op vrouwen en meisjes. En dat is onterecht, zegt Iva Bicanic aan tafel bij Humberto. Ons stereotype beeld – de man is de pleger, de vrouw is het slachtoffer – wordt continu in stand gehouden, zo legt ze uit. Ook de gebeurtenissen rondom The Voice, waarin dit stereotype bevestigd werd, “voeden onze blinde vlek, en dat kunnen we ons niet veroorloven,” stelt Bicanic. “Omdat mannen misschien nog wel meer te lijden hebben dan meisjes en vrouwen.”
Weinig mannen zoeken hulp
Uit recente cijfers van het CSG blijkt dat één op de vijf Nederlandse mannen ooit met een vorm van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt. Dat varieert van een ongewenste aanraking tot verkrachting. Slechts een klein deel van hen – een op de vijf slachtoffers – zoekt professionele hulp. Terwijl ze wél last hebben van de gevolgen.
Dat jongens en mannen geen hulp zoeken en niet over hun ervaring vertellen heeft verschillende redenen. Zo spelen gevoelens van schuld en schaamte een rol. Ook verwarring over het eigen lichaam speelt een belangrijke rol. Veel slachtoffers krijgen een erectie en komen klaar tijdens het misbruik. Zij vragen zich daardoor af: ‘vond ik het dan toch lekker?’. Bovendien kunnen slachtoffers twijfelen over hun seksuele identiteit. Meer dan de helft van de mannen twijfelt daaraan na misbruikt te zijn door een andere man.
Hardnekkige mythes
Naast de beweegredenen van slachtoffers om geen hulp te zoeken, blijven ook hardnekkige maatschappelijke mythes een rol spelen. Bicanic: “Hulp zoeken na het meemaken van een aanranding of verkrachting is überhaupt al moeilijk, maar voor jongens en mannen is het extra lastig. Een derde van de misbruikte mannen heeft het zelfs nooit aan iemand verteld. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop we als samenleving naar mannen kijken. Als man word je geacht sterk te zijn en voor jezelf op te kunnen komen. Mannen die seksueel geweld meemaken, ervaren daardoor meer schaamte en schuldgevoelens dan vrouwelijke slachtoffers, en dat maakt het moeilijk voor hen om hulp te zoeken”.
Campagne voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld
Het Centrum Seksueel Geweld startte om die reden een nieuwe campagne, gericht op jongens en mannen. Met de campagne hoopt het CSG meer aandacht en bewustzijn te creëren onder deze doelgroep. Zodat zij sneller de weg vinden naar hulp.
Als onderdeel van de campagne vertellen vijf mannen over hun ervaring met seksueel misbruik. De verhalen kun je lezen op www.centrumseksueelgeweld.nl/mannen. Ook vinden slachtoffers van seksueel misbruik hier hulp en advies.