‘Zowel de oorzaak als impact van trauma is voor iedereen anders’

Anne Marsman (33) is bedenker en initiatiefnemer van Traumanet. Met deze website wil ze iedereen in de maatschappij meer kennis bieden over trauma. Wij spraken met Anne over Traumanet.

Jannet Harthoorn
Contentspecialist bij Fonds Slachtofferhulp

Anne heeft een achtergrond als psycholoog en is gepromoveerd aan de Universiteit in Maastricht op een onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen en welke lichamelijke en geestelijke klachten dit kan veroorzaken. Daarnaast heeft ze zelf ook een achtergrond met trauma gerelateerde klachten en een eetstoornis. “Ik heb in mijn jeugd veel online contact gehad met mensen die met soortgelijke problemen worstelden. Dat was heel waardevol voor mij. Daar ervaarde ik de kracht van online steun, en hoe je via een website mensen kunt bereiken. Het idee voor Traumanet is op die ervaringen gebaseerd.”

Impact van trauma

Daarnaast zag Anne dat er weinig of onvoldoende goede kennis beschikbaar is over trauma en gerelateerde klachten: “De kennis die er is over trauma, is vaak veel te kort door de bocht. Veel mensen denken nog steeds dat trauma alleen samenhangt met een schokkende of ingrijpende gebeurtenis, zoals bij een militair die allemaal erge dingen heeft meegemaakt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Trauma is lang niet altijd het gevolg van een concrete gebeurtenis, het kan bijvoorbeeld ook ontstaan door verwaarlozing of langdurige stress en onveiligheid. Door dit klassieke beeld denken veel mensen dat het niet over hen gaat, of dat ze geen recht hebben om ergens last van te hebben. En dat is natuurlijk niet zo.”

Verwonding

Anne legt trauma zelf als volgt uit: “Ik zie het als de verwonding die is veroorzaakt door iets wat je hebt ervaren. Trauma is dus niet de gebeurtenis, maar de impact die het heeft achtergelaten. Dat ziet er bij iedereen anders uit. Bij sommige mensen is dat overduidelijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar bij heel veel mensen met trauma ook niet. Maar dat betekent niet dat ze nergens last van hebben. Trauma is niet alleen maar PTSS en de oplossing is niet alleen maar EMDR.”

Jezelf inlezen in trauma

Op Traumanet vinden mensen die direct of indirect te maken hebben met trauma heel veel informatie, Anne vertelt erover: “Hiermee wil ik kennis en begrip in de maatschappij vergroten, iemand handvatten geven en laten weten wat je zelf kan doen. Los van een behandeling kan je namelijk veel zelf doen. Zoals je inlezen en informatie verzamelen over wat er met je hand is, waarom je iets ervaart en dat dat normaal is. Jezelf of een ander kunnen begrijpen helpt vaak al erg, het geeft rust. Ook zijn er nog heel veel hulpverleners die meer over het onderwerp kunnen leren. Trauma komt doorgaans weinig aan bod in opleidingen, daardoor missen ze vaak belangrijke kennis. De behoefte en bereidheid om meer te leren en weten ervaar ik gelukkig wel.”

Video’s en infographics

Met steun van Fonds Slachtofferhulp verrijkt Anne Traumanet nu met video’s en infographics. Hiermee hoopt ze een groter publiek te bereiken. “Hoe mensen informatie verwerken is heel verschillend, via tekst is voor sommige mensen best wel lastig. Daarom wil ik graag meer opties aanbieden, zoals video’s en infographics. Op die manier is de informatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk.”

Ben jij benieuwd naar de nieuwe website van Traumanet en de video’s en infographics? Neem hieronder dan een kijkje.