‘Niks gebeurd’

De film ‘Niks gebeurd’ is gemaakt door studenten van de Nederlandse Filmacademie. De film gaat over mannelijke intimiteitsproblemen in relatie tot seksueel misbruik. Fonds Slachtofferhulp heeft een kleine financiële bijdrage gedaan, om het produceren van de film mogelijk te maken.Waarom dit project?

Mannelijke intimiteitsproblemen, in relatie tot seksueel misbruik, blijft een onbesproken onderwerp in de huidige maatschappij. Studenten van de Nederlandse Filmacademie hebben dit onderwerp onderzocht en zijn met verschillende therapeuten het gesprek hierover aangegaan. In eerste instantie kent een verhaal met dit zware thema alleen maar verliezers, volgens de studenten.

Doel van het project

Het doel van de film ‘Niks gebeurd’, is om te laten zien dat de mensen uit de film meer zijn dan hun trauma. De studenten hopen dat deze film een stapje zet in de richting van het bespreken van dit zware onderwerp en zo een waardevol gesprek tussen mensen oplevert.

Inhoud van het project

‘Niks gebeurd’ vertelt het verhaal van de 25-jarige Niels. Hij en zijn vriendin Suzanne ervaren al een tijdje problemen met seks. Telkens als ze intiem willen zijn lijkt Niels te blokkeren vanwege een oud gevoel uit zijn jeugd. Om zijn relatie te redden, maakt Niels een gedetailleerd plan met Suzanne om zijn vader Theo te confronteren. Ze willen hem confronteren met het feit dat Theo in het verleden bij Niels in bed kroop en ‘stevig’ tegen hem aankroop. Het plan neemt al snel een onverwachte wending wanneer Marjan, de nieuwe vriendin van Theo, ook de broers van Niels heeft uitgenodigd om te gourmetten. Tijdens de avond ontdekt Niels dat zijn broers op geen enkele manier dezelfde lasten hebben als hij. Daarnaast is zijn vader steeds ‘te druk’ voor een gesprek en is de avond in het bijzijn van deze familie voor Suzanne zwaarder dan verwacht. Terwijl alle gesprekken tijdens de avond over simpele dingen gaan en niemand iets merkt, groeit de spanning tussen Niels en Suzanne.

Deze afstudeerfilm ging in première in 2023 tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival. Dit is hét moment waarop de filmmakers zichzelf presenteren aan de Nederlandse filmindustrie. Op deze dag is een groot deel van de professionele filmindustrie aanwezig om de afstudeerfilms te bekijken. De makers vinden het belangrijk om een film te maken die hen weerspiegelt. “Zo laten we zowel aan het publiek als de industrie zien waar we voor staan als makers. Dit is van groot belang voor de start van onze carrière in het werkveld.”

De film werd op 18 november uitgezonden op de NPO. Je kan deze hier terugkijken. 

In gesprek met studenten Thijmen en Edward over hun film ‘Niks Gebeurd’

Wij spraken met makers Edward en Thijmen over waarom ze deze film hebben gemaakt en wat er komt kijken bij het maken van een film.