Expose groepen op Telegram: een hedendaagse heksenjacht

Het online delen van beeldmateriaal en persoonsgegevens van jonge meiden is een groeiend en ernstig probleem. Het gaat hierbij vaak om seksueel getinte foto’s, maar ook bikinifoto’s en niet seksueel getinte foto’s vallen hieronder. Met name op de messenger-app Telegram wordt er in expose groepen beeldmateriaal gedeeld, waarop haatreacties en bedreigingen volgen.

Louise Leijten
Louise Leijten
Contentspecialist bij Fonds Slachtofferhulp

Nieuwskamer volgde twee jaar lang twee Telegram expose groepen. Hierin werden (naakt)foto’s en seksfilmpjes van 131 meiden tussen de 17 en 26 jaar gedeeld, waarvan 19 mét huisadres. De Groningse Robin staat in zo’n expose groep op Telegram. Haar naam en foto zijn gekoppeld aan een seksfilmpje van een andere vrouw. Duizenden gebruikers uit die groep denken niet alleen dat zij de vrouw op het filmpje is, maar hebben ook haar telefoonnummer, social media gegevens én adres. Haar telefoon ontploft met afschuwelijke berichten. Maanden lang durft ze niet naar buiten en is zij iedere dag bang dat er mensen aan haar deur komen.

Exposed: met je persoonsgegevens en foto’s in een Telegram groep

Tijdens het onderzoek van Nieuwskamer naar exposen – het online delen van (naakt)foto’s met persoonsgegevens – op de messenger-app Telegram, werd duidelijk hoe schrikwekkend makkelijk het is om bij zo’n groep aan te sluiten. Zo zat India Beks van Nieuwskamer binnen een luttele drie minuten in acht expose groepen. De reacties op het beeldmateriaal in de groepen zijn  schokkend en doen denken aan een hedendaagse heksenjacht: Als dit mijn dochter was had ik haar persoonlijk de k*nker in getrapt en in de fik gestoken,of: Mishandeld door ex maar door goede reden (…) hoer uitgehangen.”

Het leven van deze jonge meiden wordt verpest. Jarenlang worden ze achtervolgd door beledegingen, bedreigingen en worden zij afgeperst. Het betreft vaak meiden met een biculturele achtergrond. Wanneer zij worden exposed, kunnen zij vanwege de eercultuur worden verbannen uit de familie.

Angst door online exposen

 

Femke Halsema – burgermeester van Amsterdam: “Onder jongeren kent iedereen het fenomeen, heel veel meiden zijn er echt bang voor. Houd ermee op, je maakt levens echt stuk. Ik ken verhalen van meiden die niet naar buiten durfden, naar een andere stad verhuisden of erger naar een ander land gevlucht zijn. Er zijn ook gevallen van meiden die zelfmoord hebben gepleegd.”

Telegram neemt weinig verantwoordelijkheid

 

Telegram neemt weinig verantwoordelijkheid. Nieuwskamer deed  50 meldingen van pornografische beelden en bedreigingen, waar geen gevolg aan is gegeven. Zolang Telegram doorgaat met het schenden van de nationale regels en daders geen contactverbod krijgen opgelegd, worden onschuldige jonge vrouwen letterlijk en figuurlijk achtervolgd.

 

Bekijk hieronder de video van Nieuwskamer: Telegram Exposed. Let op: de verhalen in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.