Vormen van online seksueel geweld

Online seksueel geweld, wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Jongeren delen steeds vaker naaktfoto’s en filmpjes van zichzelf. Als deze beelden worden verspreid of op internet geplaatst en je wordt daar vervolgens mee afgeperst of bedreigd, heet dat online seksueel geweld. Wij zetten de verschillende vormen voor je op een rijtje.

Verschillende vormen online seksueel geweld

98% van de Nederlandse jongeren is in het bezit van een smartphone en is actief op social media. Een naaktfoto of -filmpje is zo gemaakt. En ook zo verspreid. Steeds meer jongeren worden slachtoffer van online seksueel geweld. Er zijn verschillende vormen van online seksueel geweld. Het zijn meestal Engelse termen.

Nonconsensual sexting

Verspreiden van seksueel getinte berichten, foto’s en/of video’s van een persoon via online media, zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

Photoshop sexting

Via online media verspreiden van seksueel getinte beelden waarop het hoofd van een persoon op een ander lichaam is geplaatst door fotobewerking, zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

Grooming

Digitaal kinderlokken, waarbij een volwassene via online media kinderen en/of jongeren benadert voor seksueel contact.

Sextortion

Afpersen van een persoon met seksueel getinte beelden van deze persoon. De afperser heeft als doel (seksueel) gewin te behalen, zoals geld, meer foto’s of seks.

Wraakporno

Online zetten van seksueel getinte beelden van een ex-partner/geliefde.

Exposen

Op de app Telegram, waar men zich anoniem kan aansluiten bij chatgroepen, bestaan expose-groepen waarin mensen (vaak vrouwen) die zich in de ogen van de ‘exposers’ onzedelijk gedragen openbaar vernederd worden. Vaak worden privégegevens en -beelden van deze personen gedeeld. Ook familieleden, vrienden en werkgevers van de slachtoffers kunnen benaderd worden. Het betreft regelmatig vrouwen van Turkse of Marokkaanse afkomst.