Muziek troost tijdens de Jaarlijkse Dag Herdenken Geweldslachtoffers

Op 25 september herdenken zo’n 250 nabestaanden met elkaar hun dierbaren die als gevolg van moord om het leven zijn gekomen. Tijdens deze dag zal er een muziekstuk ten gehore worden gebracht dat speciaal voor en door nabestaanden is gecomponeerd. Zangers Noami Inez: “Na de moord op mijn moeder, nu precies 25 jaar geleden, gaf muziek mij de kracht om te blijven vechten. Nu hoop ik zoveel mogelijk te mogen inspireren, met de schoonheid, troost en verbinding die muziek kan brengen in je leven.”

De Dag Herdenken Geweldslachtoffers wordt jaarlijks georganiseerd door de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). en ondersteund door Fonds Slachtofferhulp. Tijdens deze dag staan nabestaanden en belangstellenden stil bij alle slachtoffers die door een geweldsmisdrijf om het leven kwamen. Het muziekstuk ‘Dit zijn ze’ wordt dit jaar voor het eerst uitgevoerd. Tekstschrijver Gert Jan Slump hoopt dat het stuk op een positieve manier helpt de herinnering aan de slachtoffers van geweld levend te houden. “De nabestaanden is al zo veel afgenomen, maar de herinneringen en de liefde zullen altijd blijven, sterker zijn. Dat pakt niemand  af. Dat hebben we met elkaar verwoord in dit stuk.”

Woorden van nabestaanden

“Er gaat geen dag voorbij, of ik zie jou en jij ziet mij.” Het is één van de zinnen uit de songtekst, die volledig is gemaakt op basis van verhalen van nabestaanden van geweldsslachtoffers. Gert Jan: “Niemand kan zo goed verwoorden wat het betekent om een dierbare te verliezen door geweld als nabestaanden zelf. We hebben binnen de FNG een oproep gedaan wie zijn verhaal wilde delen om de tekst voor het muziekstuk te maken. We hebben een schrijfworkshop georganiseerd en vroegen de deelnemers woorden te geven aan het drieluik waaruit het muziekstuk bestaat: Het Leven – Nooit Meer – De Herinnering. Vervolgens ben ik die teksten gaan slijpen en bewerken en heb het  voorgelegd aan de meeschrijvende nabestaanden, met ‘Dit Zijn Ze’ als resultaat.”

Van gif tot medicijn

Nadat iedereen zich kon vinden in de teksten, heeft Nico Ph. Hovius het muziekstuk gecomponeerd Zangeres Naomi Inez geeft met haar stemgeluid gehoor aan de woorden van vele nabestaanden en voegt, door het verlies van haar eigen moeder door een geweldsmisdrijf, aan het muziekstuk een persoonlijke noot toe. Naomi: “Ik voel me geen slachtoffer, maar een gezegend en krachtig mens, omdat ik het vergif in mijn leven, heb om kunnen zetten tot een medicijn, met mijn muzikaliteit. Mijn wens is, om anderen zoveel mogelijk te mogen inspireren, met de schoonheid, troost en verbinding die muziek, kan brengen in je leven.” 

Kintsugi: helen en koesteren

Gert Jan is criminoloog van beroep en komt zo veel in aanraking met slachtoffers en nabestaanden. “Het is zo belangrijk dat hun stem, hun verdriet ook gehoord en gezien wordt om mijn werk goed te kunnen doen. Daar werk ik graag aan mee. Het schrijven van songteksten is nu ruim 25 jaar een nevenactiviteit van me, die hier een mooie bestemming krijgt. De totstandkoming van dit muziekstuk vergelijk ik met de Japanse Kintsugi: de kunst om scherven van aardewerk aan elkaar te lijmen met goudlijm. Het is een mooie metafoor: een poging om wonden zichtbaar te maken en  herinneringen aan geliefden te koesteren. Het litteken blijft als breuklijn zichtbaar in het aardewerk

Voor deze speciale gelegenheid spelen Nico Ph. Hovius mee op piano, Hermine Deurloo op mondharmonica, Wouter Schueler op saxofoon en Jasper de Beer op contrabas. Het muziekstuk is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Slachtofferhulp.

Meer over de herdenkingsdag geweldslachtoffers

Op de website van de FNG vind je meer informatie en kun je je aanmelden om deel te nemen of steun te betuigen.