Noodhulp voor slachtoffers

Jaarlijks worden meer dan anderhalf miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Niet iedereen komt er zo maar bovenop. Het kan gebeuren dat je door het slachtofferschap in een noodsituatie terecht komt. Noodhulp voor slachtoffers kan dan uitkomst bieden.



Van de één op de andere dag staat je leven op zijn kop door een ongeval, misdrijf of ramp. Je kunt je er bijna geen voorstelling van maken. Toch kan het iedereen overkomen. Nog moeilijker wordt het als je hierdoor in de problemen komt. Bijvoorbeeld omdat je niet meer kunt werken. Of omdat je specialistische zorg nodig hebt die niet wordt vergoed. Of je omdat je noodgedwongen moet verhuizen. Voor die mensen in acute nood is er noodhulp van Fonds Slachtofferhulp. 

Waarom is noodhulp nodig? 

Ook in ons welvarende land gaat het helaas vaak genoeg mis. Ondanks overheidsvoorzieningen, verzekeringen en schadevergoedingen. We krijgen wekelijks schrijnende verhalen binnen van mensen die buiten hun schuld om slachtoffer zijn geworden en hierdoor (tijdelijk) de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen of zelfs in acute nood verkeren. Bestaande voorzieningen die te lang op zich laten wachten, de verzekering die niet direct uitkeert of een sociaal vangnet dat ontbreekt. Of je behoort nét niet tot de groep waar de hulp voor bedoeld is, je valt tussen wal en schip en komt direct in de problemen. Terwijl je juist, zo vlak na een ongeval of misdrijf, nog zoveel meer aan hun hoofd hebben. 

Mensen die al wat minder te besteden hebben, worden het zwaarst getroffen. En als je dan óók nog slachtoffer wordt en je hebt geen reserves en er is geen manier om die klap op te vangen, dan is dat soms de bekende druppel. 

Wat is noodhulp voor slachtoffers? 

Noodhulp van Fonds Slachtofferhulp is voor slachtoffers van een ongeluk, misdrijf of ramp. Het gaat bij noodhulp vaak om eenmalige ondersteuning in de vorm van geld, goederen of advies. De flexibiliteit en snelheid waarmee we deze hulp bieden, zorgt voor grote impact. Wij kunnen dírect hulp bieden. 

Zo helpen we slachtoffers met een snelle en eenmalige financiële bijdrage met het betalen van primaire levensbehoeften. Denk aan zaken als wonen, eten en kleding. Voor reguliere noodhulp kan tot maximaal € 1.000 euro per cliënt worden aangevraagd. 

Ook ‘kleinere’ aanvragen komen bij ons terecht: een nieuwe bril na een fietsongeluk, een weekendje weg om even de zorgen te vergeten, tegoedbonnen voor (kinder)kleding of schoolspullen. Wanneer mensen iets vreselijks overkomt, kan juist die eenmalige steun het extra zetje zijn dat ze nodig hebben om weer door te gaan. Juist omdat onze hulp eenmalig is, kunnen we snel beoordelen en schakelen. Hiermee maken we snel en heel direct een groot verschil. 

Hoe werkt noodhulp voor slachtoffers? 

Particulieren kunnen zelf geen aanvraag doen voor noodhulp. Alleen hulpverleners kunnen een aanvraag doen voor hun cliënt. Daarnaast is het van belang dat je door slachtofferschap in financiële problemen bent gekomen of je verkeert in een noodsituatie en je wordt niet, onvoldoende of niet op tijd geholpen door bestaande voorzieningen. Fonds Slachtofferhulp biedt drie vormen van noodhulp: een financiële bijdrage, een bijdrage in natura via één van onze sponsoren, of een bijdrage in de vorm van een dienst. Vaak geven we een combinatie van deze vormen. Zo kunnen we voor een slachtoffer van een verkeersongeval bijvoorbeeld een nieuwe fiets aanvragen en een bedrag voor nieuwe kleding aanbieden. 

Noodhulp in beeld

Steun slachtoffers in nood 

We zien het aantal aanvragen voor slachtoffers in nood toenemen. Vooral mensen die al wat minder te besteden hebben, worden het zwaarst getroffen. En als je dan óók nog slachtoffer wordt en je hebt geen reserves en er is geen manier om die klap op te vangen, dan is dat soms de bekende druppel. Graag willen we méér doen. Méér mensen helpen die het zo hard nodig hebben. Wilt u ons daarbij helpen? 

Het verhaal van Sandy

Op een warme augustusnacht staken twee onbekende jongens de scooters voor Sandy’s huis in brand. Al snel sloegen de vlammen over naar het huis, waar Sandy, haar vriend en vier kinderen lagen te slapen. Gelukkig bleef het gezin ongedeerd, maar de voorgevel en de kamer van één van de dochters was volledig verwoest. Sandy had het financieel al moeilijk, waardoor ze de kosten voor een verzekering had geschrapt. Het ergste vindt ze het voor haar dochter, die nu helemaal niets meer heeft. Geen kleding, geen eigen kamertje.  

Via Fonds Slachtofferhulp kreeg Sandy een bijdrage in de kosten om haar huis weer op te knappen en bonnen om nieuwe kleding te kopen. Dit betekent letterlijk een frisse start voor het gezin.  

Het verhaal van Omar

Bij Omar thuis hadden ze het niet breed, maar wel goed. Omar’s vader kon prima rondkomen met zijn zzp-werk als loodgieter. Hij verraste zijn gezin met leuke extraatjes. Tot het moment dat hij werd aangereden met zijn bestelbusje. De klap kwam hard aan en dreunt lang na. Het herstel verloopt moeizaam. Werken ging niet en na een paar weken waren de reserves op. Eerst merkte Omar niet zo veel van de zorgen thuis. Nu wel. Een snackje in zijn broodtrommel krijgt hij niet meer. En heel soms moet hij zelfs een ontbijt overslaan. Sinds het ongeluk is het thuis niet meer hetzelfde. De vader van Samira en Omar kan wel weer een beetje lopen, maar hij wordt heel snel kwaad. En daarna verdrietig. Omar begrijpt het wel. Door het ongeluk heeft zijn vader niet alleen pijn, maar ook veel zorgen. Dit komt omdat hij veel minder kan werken. Wanneer het thuis moeilijk is, gaat Omar het liefst met zijn zus even naar buiten. Via Fonds Slachtofferhulp kon Omar een skateboard kopen, waarmee hij fijn buiten kan spelen. Een bijdrage voor speelgoed lijkt een klein gebaar, maar kan een groot effect hebben. Het geeft een gezin vaak net de positieve boost die ze hard nodig hebben om hun leven weer op te kunnen pakken.

Het verhaal van Jailin

Nu het kouder wordt, heeft Jailin toch echt nieuwe kleding nodig. Maar haar moeder kan het niet betalen. Niet zo lang geleden is ze geschept door een auto, waardoor ze een tijd niet kon werken. Als freelancer en alleenstaande moeder leverde dit meteen grote zorgen op. Het kleine beetje spaargeld dat er was, was hard nodig om de vaste lasten te betalen.  

Met kledingbonnen van Fonds Slachtofferhulp kon Jailins moeder winterkleding kopen voor haar dochter. Een kleine bijdrage die een groot verschil maakt.  

Meer weten over noodhulp?

Wil je meer weten over noodhulp of een aanvraag doen voor een cliënt?
Aarzel dan niet en neem contact op per mail noodhulp@fondsslachtofferhulp.nl.