In de eerste plaats, wat is public affairs precies?
“Slachtoffers van misdrijven en ongevallen verdienen een sterke stem. Daarom zet Fonds Slachtofferhulp zich in voor hun rechten en belangen. Niet alleen met directe hulp, maar ook door beleid te beïnvloeden. Dit noemen we public affairs: actief pleiten voor betere wetgeving en voorzieningen, eerlijkere procedures en meer erkenning voor slachtoffers.”
Is public affairs hetzelfde als lobbyen?
“Nee, public affairs is méér dan alleen lobbyen. Het betekent dat we inzicht krijgen in de plannen en beslissingen van politici en beleidsmakers en dat inzicht zetten we in om ervoor te zorgen dat de positie van slachtoffers verbeterd wordt. Hiervoor werken we onder andere samen met bewindspersonen, Kamerleden, ministeries en maatschappelijke organisaties.”
Waarom is public affairs zo belangrijk in het werk van Fonds Slachtofferhulp?
“De positie van slachtoffers is helaas niet vanzelfsprekend. Zonder duidelijke regels en wetten kunnen ze vastlopen in ingewikkelde procedures. Denk aan slachtoffers van online seksueel geweld, milieucriminaliteit of verkeersongelukken. Bij wie kunnen ze terecht? Wie helpt hen bij schadevergoeding? Hoe zorgen we ervoor dat hun stem gehoord wordt in de rechtszaal? En wat gebeurt er wanneer hun rechten niet worden nageleefd?
Fonds Slachtofferhulp is dankzij de donateurs een onafhankelijke organisatie en die onafhankelijkheid maakt je een gewaardeerd gesprekspartner. Dat merken we in al die gesprekken die we namens slachtoffers voeren met politici, de rechterlijke macht en belangenorganisaties. Vanuit die positie kijken we waar de mogelijkheden liggen, werken we mee aan nieuwe wetten en beleid en realiseren we echte, structurele verandering voor slachtoffers.”