Verschillende vormen online seksueel geweld
98% van de Nederlandse jongeren is in het bezit van een smartphone en is actief op social media. Een naaktfoto of -filmpje is zo gemaakt. En ook zo verspreid. Steeds meer jongeren worden slachtoffer van online seksueel geweld. Er zijn verschillende vormen van online seksueel geweld. Het zijn meestal Engelse termen.
Nonconsensual sexting
Verspreiden van seksueel getinte berichten, foto’s en/of video’s van een persoon via online media, zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gegeven.
Photoshop sexting
Via online media verspreiden van seksueel getinte beelden waarop het hoofd van een persoon op een ander lichaam is geplaatst door fotobewerking, zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gegeven.
Grooming
Digitaal kinderlokken, waarbij een volwassene via online media kinderen en/of jongeren benadert voor seksueel contact.
Sextortion
Afpersen van een persoon met seksueel getinte beelden van deze persoon. De afperser heeft als doel (seksueel) gewin te behalen, zoals geld, meer foto’s of seks.
Wraakporno
Online zetten van seksueel getinte beelden van een ex-partner/geliefde.
Exposen
Op de app Telegram, waar men zich anoniem kan aansluiten bij chatgroepen, bestaan expose-groepen waarin mensen (vaak vrouwen) die zich in de ogen van de ‘exposers’ onzedelijk gedragen openbaar vernederd worden. Vaak worden privégegevens en -beelden van deze personen gedeeld. Ook familieleden, vrienden en werkgevers van de slachtoffers kunnen benaderd worden. Het betreft regelmatig vrouwen van Turkse of Marokkaanse afkomst.