Huiselijk geweld in Nederland
De term ‘huiselijk geweld‘ verwijst naar fysiek, seksueel of psychisch geweld dat gepleegd wordt door iemand uit de huiselijke kring. Bijvoorbeeld door een (ex-)partner, familielid of huisvriend van het slachtoffer. Er is vaak sprake van een machtsverschil waarbij het slachtoffer afhankelijk is van de dader.
Veel gevallen van huiselijk geweld vinden buiten het zicht van anderen plaats, waardoor ze onopgemerkt blijven voor de omgeving. De cijfers die van huiselijk geweld wel bekend zijn, zijn verontrustend. Zo blijkt het aantal incidenten in twee jaar bijna te zijn verdubbeld.
In de periode 2015-2018 deden in totaal 6.835 mannen en vrouwen mee aan een landelijk onderzoek. Het ging hierbij uitsluitend om lichamelijk geweld (inclusief bedreiging) en seksueel geweld. Psychisch geweld, sociale isolatie, stalking of economisch geweld werden niet meegenomen. Uit dit onderzoek blijkt dat tussen 2013 en 2018 6,2% van de vrouwen en 4,7% van de mannen slachtoffer was van minstens één huiselijk geweldsincident. Dat zijn in totaal 747.000 vrouwen en mannen van 18 jaar of ouder. In 20% van de gevallen betrof het structureel geweld dat maandelijks, wekelijks of dagelijks voorkwam. In 56% van de gevallen ging het om partnergeweld: geweld dat gepleegd wordt door de (ex-)partner. Daarvan waren naar schatting circa 76.000 vrouwen en 13.000 mannen het slachtoffer.
Recenter onderzoek laat zien dat de cijfers van huiselijk geweld flink zijn gestegen. In de periode maart-april 2020 gaf 8% van de personen van 16 jaar of ouder aan, in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn van een of meerdere vormen van huiselijk geweld. Dit zijn omgerekend 1,2 miljoen mensen. Het ging in dit onderzoek specifiek om fysiek geweld, dwingende controle, stalking door een ex-partner en seksueel geweld in huiselijke kring. Verbale agressie is niet meegeteld.
Bronnen: WODC en CBS