Volstaat nieuwe zedenwet ook na online seksueel misbruik?

Demissionair minister Grapperhaus verwacht dat de nieuwe wet seksuele misdrijven in de toekomst vaker gaat leiden tot strafzaken. De wet is al geruime tijd in de maak en wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Naar verwachting kan de Tweede Kamer zich aankomend voorjaar over de nieuwe zedenwet buigen, waarna het waarschijnlijk nog twee jaar duurt voordat deze in werking treedt. Maar kunnen zedenslachtoffers er straks dan ook echt voldoende op vertrouwen dat hun aangifte daadwerkelijk leidt tot een passende straf? Een straf die recht doet aan de beschadiging van iemands eigenwaarde, het toegebrachte leed en de verdere gevolgen van seksueel misbruik? Na een aanranding of verkrachting, maar óók na online seksueel grensoverschrijdend gedrag? Die vragen zette het Fonds Slachtofferhulp steeds centraal in de adviezen tijdens de consultatieperiode van de nieuwe zedenwet.

 

En vooral bij online seksueel grensoverschrijdend gedrag zetten we daar nog steeds vraagtekens bij. Het is goed dat er steeds meer oog is voor de gevolgen van online seksueel misbruik op de vaak jonge en kwetsbare slachtoffers. Goed dat ook de strafrechtelijke bescherming tegen online seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt geactualiseerd. Maar we roepen de minister wel op ook online grensoverschrijdend gedrag te scharen onder seksuele misdrijven. En daarmee te erkennen dat het ook hier gaat om een zedenmisdrijf. Om het aantasten van de seksuele autonomie en integriteit van het slachtoffer. En niet ‘slechts’ een schending van privacy of computervredebreuk.

 

Veel jongeren kampen met schuldgevoelens en schaamte na het meemaken van online seksueel misbruik, zoals wraakporno, shame-sexting, sextortion of grooming. Ze durven er niet over te praten en lopen vast. De drempel om hulp te zoeken is vaak enorm, laat staan het doen van aangifte. Er is dus meer nodig dan de invoering van een gemoderniseerde wet, die ook nog eens een paar jaar op zich zal laten wachten. Het idee dat er in die tussenliggende jaren nog heel wat meer mensen gedupeerd worden doordat hun beeldmateriaal ongewenst over het internet gaat is een schrijnend vooruitzicht.

Het Fonds Slachtofferhulp wil daarom laagdrempelige hulp voor jonge slachtoffers van online seksueel misbruik. En meer voorlichting over de gevolgen van online misbruik en wat je ertegen kunt doen. Begin 2022 lanceren we samen met jongeren zelf en in samenwerking met het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl (EOKM) en Fier een platform voor de slachtoffers en hun omgeving. Wordt vervolgd..

 

Ineke Sybesma