22 februari, de Europese Dag van het Slachtoffer, valt dit jaar in verkiezingstijd. Dit keer geen uitgedeelde rozen, debatten met publiek en flyeren in volle winkelstraten, maar online sessies en debatteren op afstand. Oftewel, het is een stuk soberder dan in andere jaren.
Beste plannen
Nu het debat vooral over de Corona-aanpak gaat, over de blunder rond de avondklok of over ministers die een scheve schaats rijden, zouden we bijna vergeten dat onze stem moet gaan naar de politieke partij die volgens de kiezer de beste plannen heeft voor de komende vier jaar. En het belang dat partijen toekennen aan de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Het vertrouwen dat jij als kiezer hebt dat die partij die plannen ook echt zal realiseren.
Het Fonds Slachtofferhulp wil als onafhankelijke club, die opkomt voor slachtoffers van misdrijven, seksueel geweld, medische incidenten of verkeersongevallen, natuurlijk dat in de komende jaren bepaalde onderwerpen prioriteit krijgen of houden en daarvoor ook voldoende financiering hebben.
Stem van het slachtoffer
Op www.stemvanhetslachtoffer.nl hebben we in kaart gebracht hoe de negen grootste politieke partijen aankijken tegen een aantal voor slachtoffers zeer belangrijke thema’s. Hoe moet er worden omgesprongen met de schadeafwikkeling? Wat vinden partijen van de naleving van slachtofferrechten? Moet er speciale hulp komen voor slachtoffers van online seksueel misbruik? En moet het gedrag van verkeershufters niet beter in de gaten worden gehouden om nieuwe slachtoffers te voorkomen? We hebben de partijen stellingen voorgelegd, die je in onze stemwijzer kunt toetsen. Natuurlijk zijn we ook heel benieuwd wat onze donateurs van die stellingen vinden.