De derde Kennissessie Milieucriminaliteit vond plaats in Den Haag

Kennissessie milieucriminaliteit


Tijdens onze kennissessie op 7 april namen collega’s Lizette Vosman en Mirjam Melse belangstellenden mee in de inhoud van ons programma milieucriminaliteit. Wat is onze droom, wat zijn onze doelen? Maar vooral ook: hoe kunnen wij met dit programma aandacht vragen voor de vergeten doelgroep slachtoffers van milieucriminaliteit.

Doneer
Boog Oranje
Boog Oranje
Boog Oranje

Tijdens de bijeenkomst gaf Ingeborg Koopmans, officier van Justitie milieu & veiligheid bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie een boeiende lezing over welke onderwerpen onder milieucriminaliteit vallen, wie de slachtoffers zijn en dat het slachtofferperspectief nog te weinig naar voren komt. Daarnaast vertelde Karin van Wingerde, hoogleraar criminologie (Corporate Crime and Governance) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, aan de hand van van historisch onderzoek naar twee grote bedrijven in Nederland, wat de systemische drijfveren van industriële vervuiling zijn. En hoe diep geworteld die zijn in de historische ontwikkeling van regelgeving, economische belangen, en relaties tussen overheid en bedrijven. Na afloop van het programma gingen de aanwezige advocaten Sjoerd Lopik, Lisette van der Linde, Lieske de Vos, Bojan P. Dekker, Victor vanderSmissen en Stef Nuijen in gesprek met omwonenden over vragen die er leven. Ook was er gelegenheid voor de aanwezigen om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.

 

Kennissessie milieucriminaliteit

Sinds de start van het programma milieucriminaliteit hebben wij meerdere kennissessies georganiseerd. Deelnemers waarderen deze bijeenkomsten. Zij vinden het prettig om kennis op te doen en ervaringen te delen. En om meer te horen over de concrete stappen die wij zetten om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de rechten van slachtoffers van milieucriminaliteit. Wij maken hen wegwijs binnen het complexe thema milieucriminaliteit. Zo vinden zij op Slachtofferwijzer herkenning, erkenning en toegang tot hulp en tips. Neem een kijkje op Slachtofferwijzer voor ervaringsverhalen en meer informatie.

Deelnemers aan de kennissessie waren omwonenden, gedupeerden, juristen, wetenschappers, onderzoekers, (onderzoeks)journalisten, Inspectie Leefomgeving en Transport, Openbaar Ministerie, politie en vertegenwoordigers van belangenverenigingen. Zij gingen met elkaar in gesprek over de vraag wat het betekent om een slachtoffer van milieucriminaliteit te zijn en waar je tegenaan loopt, wat milieucriminaliteit is en wat er nog onderzocht zou moeten worden. De input van deze kennissessie en alle gesprekken die we afgelopen maanden voerden is van grote waarde voor de verdere ontwikkeling van de ondersteuning aan slachtoffers van milieucriminaliteit. Hun behoeften zijn leidend voor ons.

Rol Fonds Slachtofferhulp

Jaarlijks worden meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland slachtoffer van een misdrijf, ongeval of ramp. Fonds Slachtofferhulp helpt slachtoffers hun kracht te hervinden. Kracht groeit als je steun krijgt. Daarom komen we op voor hun rechten, ontwikkelen nieuw hulpaanbod en geven praktische hulp. Dit doen we al bijna 35 jaar. Onvermoeibaar en onafhankelijk. Nu ook voor slachtoffers van milieucriminaliteit.