WTFFF!? naar de Klas: online seksuele grensoverschrijding voorkomen

WTFFF!? naar de Klas: online seksuele grensoverschrijding voorkomen

De WTFFF!? lessen zijn ontwikkeld aan de hand van echte verhalen en in samenwerking met jongeren die een ervaring hebben met online seksuele grensoverschrijding of misbruik.



Waarom deze lessen?

In 2020 maakten ruim 1,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder fysiek of online seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Ook zien we dat een groot deel van de slachtoffers jong is. De vele mogelijkheden, maar ook schaduwzijden van de online wereld spelen hier een rol bij.   

Jongeren geven aan dat scholen niet goed of in zijn geheel niet handelen wanneer zij te maken krijgen met online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Scholen geven aan bij een incident met de handen in het haar te zitten en onvoldoende kennis te hebben over online seksueel grensoverschrijdend gedrag, de gevolgen en de hulpmogelijkheden.  

Steeds meer rectoren geven aan dit onderwerp actief en structureel terug te willen laten komen in de klas en behoefte te hebben aan concrete tools. Daarom heeft Fonds Slachtofferhulp, in samenwerking met partners, verschillende lessen ontwikkeld om online seksuele grensoverschrijding zoveel mogelijk te voorkomen

De WTFFF!? les 

Fonds Slachtofferhulp heeft een algemene WTFFF!? les ontwikkeld, die alle vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag behandelt. Met echte verhalen van jongeren leren scholieren onder andere over de gevolgen, over victim blaming en waar je terechtkunt als je vragen hebt of hulp nodig hebt.  

De WTFFF!? X Stukje van mij les 

Daarnaast heeft Fonds Slachtofferhulp een WTFFF!? les ontwikkeld die draait om het nummer “Stukje van mij” van MEAU. Dit lied is onderdeel van de campagne ‘Denk na voordat je doorstuurt’ van KPN, waar Fonds Slachtofferhulp aan heeft meegewerkt. Jongeren die met WTFFF!? werken, hebben met MEAU gesproken om haar te helpen het nummer te schrijven. Aan de hand van deze les leren scholieren onder andere wat de gevolgen zijn van sexting misbruik en online shaming, hoe je victim blaming voorkomt en wat je kunt doen als je dit meemaakt. 

Integrale lessen

De WTFFF!? Lessen zijn digitaal en interactief. De algemene WTFFF!? les is geschikt vanaf het tweede leerjaar. De WTFFF!? X Stukje van mij les is geschikt voor alle leerjaren van het Voortgezet Onderwijs. Naast de digitale lessen vind je bij de lessen ook een uitgebreide lesbrief, digitale docententraining en een module voor ouders met informatie en tools.  

Voor wie is de les?

  •  • Voortgezet onderwijs
    De lessen zijn speciaal ontwikkeld voor middelbare scholieren vanaf het eerste of tweede leerjaar.
  • • (Vak)docenten en gastdocenten
    De lessen kunnen optimaal gegeven worden door (vak)docenten, gastdocenten en jongeren die een ervaring hebben met online seksueel misbruik.

Wat zijn de leerdoelen?

Informeren
We informeren leerlingen over wat online seksuele grensoverschrijding is, zodat zij dit makkelijker kunnen herkennen en kunnen handelen. 

Activeren
We activeren leerlingen om hulp te vragen aan een naaste of een hulpverlener bij online seksuele grensoverschrijding of misbruik. 

Bewustwording creëren
We creëren bewustwording over de impact van online seksueel grensoverschrijdend gedrag en wat schadelijke reacties zijn. Dit voorkomt victim blaming.

Tools en handvatten
We bieden leerlingen, docenten en ouders informatie en laagdrempelige tips om goed te kunnen reageren en handelen bij online seksuele grensoverschrijding.

De les bij jou in de klas?

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag ook in jouw klas stoppen? Je kan de WTFFF!? lessen op twee manieren gebruiken in de klas:

1. De lessen kunnen worden gegeven door de eigen vakdocent, mentor of teamleider aan de hand van de digitale docententraining of uitgebreide docentenhandleiding.

2. De lessen kunnen vanaf januari 2025 ook worden aangevraagd met een ervaringsdeskundige.

De lessen zijn via LessonUp gratis te gebruiken in de klas.

Voor verdere vragen over de les kan je contact opnemen met Fonds Slachtofferhulp, via: info@wtfff.nl