Verbod op het filmen of fotograferen van een slachtoffer -

Verbod op het filmen of fotograferen van een slachtoffer

Het is het ultieme schrikbeeld; een dierbare is betrokken bij een ongeluk. De hulpdiensten zijn nog onderweg en terwijl jouw man, dochter of goede vriend moet vechten voor zijn leven, verzamelen zich hordes mensen. In plaats van dat omstanders helpen, pakken ze hun telefoon en filmen ze de situatie.

Gepubliceerd op

Terwijl jouw dierbare betrokken is bij een ongeluk en de hulpdiensten nog onderweg zijn, verzamelen zich ineens een heleboel mensen om jouw dierbare heen. Terwijl diegene vecht voor zijn leven. In plaats van dat omstanders helpen, pakken ze hun telefoon en filmen ze de situatie. Met het risico dat het beeldmateriaal via sociale media opduikt, om tot in alle uithoeken van de samenleving verspreid te worden. Zijn we meer geneigd geraakt tot het filmen van een slachtoffer dan dat we iemand helpen?

Een slachtoffer steunen, niet filmen

De media koppen er al langere tijd mee: ‘’Tientallen bestuurders beboet voor filmen vrachtwagenongeluk op A58’’ en ‘’Mensen kruipen onder afzetting door om ongeval te filmen’’. En twee jaar geleden nog bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Vrij snel na de aanslag circuleerden er op sociale media beelden van de zwaargewonde De Vries. Het nieuws verspreidde zich zo razendsnel, stel je voor dat de dierbaren van De Vries via de vreselijke beelden op sociale media moesten zien wat er was gebeurd.

Het is schokkend om te zien dat mensen het krijgen van ‘’likes’’ in dit soort situaties belangrijker lijken te vinden dan het tonen van medeleven. In plaats van de journalist uit te hangen, kunnen we een slachtoffer ook helpen. Zeker in die eerste kritieke minuten kan hulp van levensbelang zijn. Je kan bijvoorbeeld het alarmnummer bellen of ervoor zorgen dat hulpverleners niet in de weg worden gelopen.

Jaarlijks 1,7 miljoen slachtoffers

Jaarlijks worden in Nederland 1,7 miljoen mensen slachtoffer van een zeer schokkende gebeurtenis. Slachtofferschap kan iedereen overkomen. Hiervan zijn mensen zich onvoldoende bewust wanneer ze een ongeval fotograferen of filmen. In Duitsland is het al strafbaar om gewonde of omgekomen slachtoffers te filmen. Om dit te ontmoedigen is dit schokkende Duitse voorlichtingsfilmpje gecreëerd. Hierop is te zien hoe dun de scheidslijn kan zijn tussen leed en leedvermaak.

Filmen en fotograferen slachtoffer strafbaar maken

Uit het VICTIMS-project van Fonds Slachtofferhulp komt naar voren dat steun door de omgeving van groot belang is voor slachtoffers om te kunnen herstellen. Het filmen van een slachtoffer laat, in plaats van het tonen van steun en medeleven, het tegenovergestelde zien. Op dit moment is het in Nederland niet strafbaar om beelden te maken van een slachtoffer. Wel is het verschillende keren in de politiek besproken. Zo pleiten de politieke partijen CDA en PvdA pleiten al langer voor een verbod op het filmen en fotograferen van gewonden. Ze bereiden hier een initiatiefwet voor.

Wij staan hier volledig achter en zullen deze initiatiefwet met veel belangstelling blijven volgen. Sterker nog, wij pleiten voor het ook strafbaar maken van het verspreiden van deze beelden. Hiermee hopen wij dat het delen van dergelijke beelden wordt afgeremd.