Monuta

Fonds Slachtofferhulp en uitvaartorganisatie Monuta gaan samenwerken om nabestaanden de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben na een traumatische gebeurtenis. Zo helpen we mensen met complexe rouw verder en stimuleren we openheid over een lastig onderwerp.

Monuta is een maatschappelijk betrokken uitvaartorganisatie die al meer dan 100 jaar staat voor een afscheid met goed gevoel. Voor iedereen. Dat doen ze door een afscheid op een passende manier te verzorgen, met veel tijd en ruimte voor persoonlijke aandacht. Daarnaast bieden zij nazorg door nabestaanden praktisch en emotioneel te steunen om hen na een verlies verder te helpen. Monuta nodigt iedereen uit om te praten over alles wat bij een uitvaart en verlies komt kijken, om open over afscheid te zijn.

Complexe rouwstoornis

In de samenwerking met Fonds Slachtofferhulp wil Monuta extra stappen maken voor de groep mensen die door een traumatisch verlies een mogelijk risico lopen op een complexe rouwstoornis. Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta: “Wij zijn er voor nabestaanden in alle fasen van een afscheid. En dus ook erná. De groep nabestaanden van misdrijven, ongevallen of zelfs rampen vormt een extra kwetsbare groep. Ze verdienen alle ondersteuning die we ze kunnen bieden. We vinden het ontzettend belangrijk om verlies en rouw bespreekbaar te maken, want dan komt er ruimte voor de juiste ondersteuning. Ook, of misschien wel juist, als een overlijden niet alledaags is. Binnen dit partnerschap versterken wij elkaar door meer kennis te delen en mensen in complexe rouw echt te helpen. Samen stimuleren we openheid, ook als het over een lastig onderwerp als het afscheid gaat.” 

Vastlopen in rouwproces

Fonds Slachtofferhulp is heel erg blij met de steun van Monuta voor Rouwbehandeling komende jaren. Ineke Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp: “Iemand verliezen door een misdrijf of verkeersongeval treft je dubbel. Je verliest onverwachts een dierbare én maakt een traumatische gebeurtenis mee. Hierdoor kun je vastlopen in het rouwproces. Dan is passende ondersteuning van groot belang. We zijn blij dat we in Monuta een partner hebben gevonden die met haar kennis en netwerk ons werk een belangrijke extra push kan geven.”