Hulp bij rouw

Hoe verwerk je het verlies van een dierbare? Weet dat het voor iedereen anders is. Maar er zijn stappen die je kunt zetten om langzaam maar zeker de draad weer op te pakken. Vraag nu het rouwboekje aan, samengesteld door ons netwerk van psychologen en nabestaanden, om jou te helpen bij het rouwproces.


Het overlijden van een dierbare is één van de meest heftige en ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Een rouwproces is voor iedereen anders. Het goede nieuws: rouwen kun je niet verkeerd doen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. In zijn eigen tempo.

Wél kun je problemen ervaren om het leven, ook na een langere tijd, weer op te pakken. Vooral als het verlies onverwacht was. Je kunt dan vastlopen in de rouw die je leven beheerst. Specialistische therapie is dan nodig om de draad weer enigszins op te pakken.

Praktische tips en specialistische hulp

Voor de nabestaanden na een traumatisch verlies, zoals een verkeersongeval, een ramp, een geweldsdelict, zelfdoding, of vermissing, was er tot voor kort nog geen specialistische hulp. Aan de hand van onderzoek ontwikkelen we voor deze groepen nabestaanden passende hulp. Op Rouwbehandeling.nl vind je alle informatie over (lopende) onderzoeken en hulp. Daarnaast vind je hier praktische tips en adviezen bedoeld voor iedereen die te maken krijgt met rouw.

Boekje over rouw

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht stelden we een boekje samen ‘Rouw, hoe ga je verder na het overlijden van een dierbare?’. Dit boekje geeft inzichten die we met je willen delen. Om je te helpen bij jouw rouwproces of om je te helpen om iemand uit jouw omgeving, beter te begrijpen en te kunnen steunen in een moeilijke tijd.

De rouwmeter

De rouwmeter helpt je om te beoordelen of jij of je kind belang hebben bij professionele hulp. Dat kan zijn van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut. Omdat het rouwproces vaak grillig verloopt, is het goed om de rouwmeter op verschillende momenten in te vullen en steeds opnieuw ‘in te checken’ hoe het gaat.

Rouw zonder afscheid

Het overkwam veel mensen in coronatijd: je verliest een dierbare en kunt niet goed afscheid nemen. Een troostende omhelzing, de hand vasthouden, een mooie begrafenis: het kon niet of nauwelijks. Deze omstandigheden kunnen leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en eenzaamheid die de rouw blokkeren. Hiervoor ontwikkelden wij een online zelfhulpmodule, bekijk deze hier. 

Rouw na verkeersongeval

Wanneer je een dierbare verliest door een verkeersongeval, kan het rouwproces ingewikkeld zijn. De onverwachtheid en willekeur maken het extra moeilijk. Daarnaast kun je last hebben van intense gevoelens van boosheid of wraak, wanneer een ander schuld heeft aan het ongeluk.

Wij hebben onderzoek gedaan naar Rouw na verkeersongeval. Onderzoekers keken naar klachten die nabestaanden ervaren en of de online rouwhulp hierop aansluit. De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie en wordt volledig online aangeboden. In de behandeling kunnen (onder andere) posttraumatische stress (PTSS), verstoorde rouw, en depressieve klachten worden besproken.

Dit onderzoek maak deel uit van het project TrafVic. We onderzoeken het type klachten en de ernst van de klachten bij nabestaanden van verkeersslachtoffers en we onderzoeken de zorgbehoefte van nabestaanden. Aan de hand van deze inzichten ontwikkelen we gespecialiseerde online hulp bij rouw. Het onderzoek wordt door Fonds Slachtofferhulp mogelijk gemaakt en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Centrum 45.

Terwijl ik wachtte tot het verdriet zou toeslaan kreeg ik het steeds meer benauwd. Letterlijk. Waar bleven de tranen, waar was het grote gemis. Inmiddels weet ik dat verdriet vele gezichten heeft. Ik rouw in stilte. In mijn hoofd.

Rouw na moord

Wanneer een dierbare plotseling van je wordt afgenomen door een moord, is het rouwproces behoorlijk ingewikkeld. Dit vraagt om een specifieke behandeling.

Daarom ontwikkelden Netwerk Traumatisch Verlies en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een effectieve specialistische behandelmethode voor nabestaanden van slachtoffers van geweldsmisdrijven.

Daarnaast biedt Netwerk Traumatisch Verlies hiervoor een speciale therapie aan. De aangesloten therapeuten hebben ervaring met het behandelen van nabestaanden die iemand door een gewelddadige oorzaak hebben verloren.

Op zaterdag zoeken we schelpjes op het strand. Die gaan we dan naar mama brengen, zo kan ze toch bij de zee zijn. Samen hebben we de tekening voor op de steen gemaakt. Met de zon, de zee en heel veel dieren. Ik weet zeker dat ze niet alleen is.