Recht op informatie

Ben je slachtoffer geworden van een ongeluk of misdrijf? Of ben je nabestaande van een slachtoffer? Dan is het goed om te weten dat je rechten hebt. Welke dit zijn? We hebben de veertien wettelijk vastgelegde rechten voor je op een rij gezet. Hier lees je alles over het recht op informatie.


  1. Als slachtoffer of nabestaande heb je recht op verschillende vormen van informatie. Bijvoorbeeld over wat jouw rechten precies zijn en over aangifte doen. Daarnaast dient zowel de politie als het Openbaar Ministerie je op de hoogte houden van het verloop van de strafzaak. Maar alleen wanneer ljij dat wilt. De beslissing om wel of geen informatie te krijgen over de strafzaak kan je op elk moment wijzigen. Dit doe je door contact op te nemen met het Slachtofferloket Politie of het Informatiepunt Slachtoffers OM..Heb je al aangifte gedaan en is de Politie is nog bezig met het onderzoek? Dan kun je voor vragen en informatie ook terecht bij het Slachtofferloket Politie.Wanneer het onderzoek bij de Politie is afgerond, wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Vanaf dat moment kun je als slachtoffer of nabestaande terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers OM.Naast de hierboven genoemde vormen van informatie, heb je als slachtoffer ook het recht om geïnformeerd te worden over onderstaande:Als de politie beslist om je aangifte niet verder te onderzoeken of stopt  met haar onderzoek zonder dat er een verdachte is gevonden; Als er wél een verdachte is gevonden;
    Waarvoor de verdachte wordt vervolgd;
    Wanneer en waar de strafzitting is;
    Of je een schadevergoeding krijgt;
    Of er hoger beroep wordt ingesteld of niet;
    Als het Openbaar Ministerie beslist dat er geen strafzaak komt (zie ook recht 10);
    Als de verdachte of dader vast zit en weer op vrije voeten wordt gesteld (zie ook recht 14).

    Zijn er spullen van je in beslag genomen als bewijs? Dan heb je het recht om te weten waar je spullen zijn, of je ze terugkrijgt en zo ja, wanneer.