Workshops LEGO-man en LEGO-afdeling bij Fier

Bij de locaties van Fier vinden kinderen een veilig onderkomen, waar hun thuissituatie dat niet kon bieden. Het LEGO-project biedt niet alleen een creatieve uitlaatklep. Het draagt ook op verschillende manieren bij aan het emotionele en psychologische herstel van kinderen en jongeren die met geweld te maken hebben gehad.



Waarom dit project?

In de Veilige Veste van Fier wonen mensen die thuis geweld hebben meegemaakt en hierdoor niet veilig zijn. Kinderen die uit zo’n onveilige situatie komen, hebben veel dingen meegemaakt die veel indruk maken. Bij Fier krijgen deze kinderen de hulp die ze nodig hebben om dit te verwerken, zoals therapie. Ze proberen ook het leven van de kinderen en jongeren die bij hun verblijven zo normaal mogelijk te laten zijn. Daar hoort spelen en afleiding ook bij, zodat ze gewoon even kind kunnen zijn. 

Het LEGO-project 
Het deelnemen aan een LEGO-project voor kinderen en jongeren die met geweld te maken hebben gehad, zoals die bij Fier, is van groot belang om verschillende redenen: 

  • Therapeutische ontlading: creatieve activiteiten zoals het bouwen met LEGO bieden een veilige en niet-verbale manier om emoties te uiten. Door middel van het bouwen en creëren, kunnen kinderen en jongeren hun gevoelens verwerken zonder dat woorden nodig zijn. 
  • Zelfvertrouwen en eigenwaarde: veel kinderen en jongeren die met geweld te maken hebben gehad, kunnen een lager zelfbeeld hebben. Door deel te nemen aan een project waarbij ze iets maken dat je kan aanraken, kunnen ze trots zijn op hun prestaties.  
  • Herstel van controle: geweld kan het gevoel van controle bij kinderen en jongeren wegnemen. LEGO biedt de kans om die controle terug te nemen. Ze beslissen zelf wat ze willen bouwen, hoe het eruit moet zien, en hoe ze het willen organiseren.  
  • Sociaal contact en samenwerking: deelname aan een LEGO-project in een groep biedt kansen voor sociaal contact en samenwerking met anderen. Het samen bouwen aan een project kan helpen muren te doorbreken, vertrouwen op te bouwen, en positieve relaties te verbeteren. 
  • Positieve Afleiding: een creatief project zoals LEGO biedt een positieve afleiding, waardoor kinderen en jongeren even kunnen ontsnappen van hun zorgen en zich kunnen concentreren op iets leuks en constructiefs. 
  • Toekomstgerichte vaardigheden: kinderen en jongeren leren plannen, ontwerpen, en problemen oplossen tijdens het bouwen. Dit soort vaardigheden zijn niet alleen belangrijk voor hun huidige herstel, maar ook voor in de toekomst. 
  • Plezier en vreugde: bouwen met LEGO is leuk! Veel van deze kinderen en jongeren hebben moeilijke en pijnlijke ervaringen meegemaakt. Het creëren van een ruimte waar ze simpelweg kunnen genieten en kind kunnen zijn, is onmisbaar voor hun algehele welzijn en geluk. 

Doel van het project

In samenwerking met Fier, biedt stichting Herstel in Beeld de kinderen en jongeren die bij Fier verblijven LEGO-workshops. Met LEGO spelen is niet alleen goed voor motoriek, kinderen leren samenwerken, omgaan met frustratie en het is natuurlijk heel erg leuk. Ook na de zomerworkshops zal de LEGO beschikbaar blijven zodat de kinderen en jongeren hiermee kunnen blijven spelen.

Inhoud van het project

  • Begeleide LEGO-workshops
  • Inrichting van een LEGO-afdeling