Signaleren van seksueel probleemgedrag bij kinderen

Voor iemand die seksueel misbruik meemaakt op jonge leeftijd, kan dat voor de rest van het leven gevolgen hebben. Daarom hebben experts in Amerika een vragenlijst ontwikkeld die de seksuele ontwikkeling van kinderen in kaart brengt. Het doel van de vragenlijst is om zorgprofessionals inzicht te geven in normaal en zorgwekkend seksueel gedrag. Onderzoekers van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter Jeugdhulp en de Vrije Universiteit Amsterdam werken momenteel aan een vertaling van deze vragenlijst.  



Waarom dit project?

Het meemaken van seksueel misbruik op vroege leeftijd kan veel impact hebben op het leven van slachtoffers, ook op de seksuele ontwikkeling Bij een vermoeden van seksueel misbruik is het daarom als zorgprofessional belangrijk aandacht te hebben voor seksuele problemen en seksueel (risico)gedrag bij kinderen.   

Zowel kinderen als ouders praten niet zo snel over dit onderwerp, bijvoorbeeld uit angst, schaamte of onwetendheid. Professionals zijn ook terughoudend om dit onderwerp ter sprake te brengen, uit angst om zich met privézaken te bemoeien, maar vaak ook vanwege een gebrek aan kennis en vaardigheden. Bovendien worstelen professionals met vragen zoals; wat is normaal en wanneer is seksueel gedrag afwijkend of zorgwekkend?  

Doel van het project

De huidige vragenlijst die professionals hierbij kan ondersteunen is sterk verouderd en neemt niet de hedendaagse problematiek mee zoals online exposure en sexting misbruik. In dit project wordt een vragenlijst doorontwikkeld die hier wel bij aansluit. Dit helpt professionals om seksueel probleemgedrag bij kinderen vroegtijdig te signaleren én om het gesprek met (ouders van) kinderen aan te gaan over seksueel gedrag.  

 

Inhoud van het project

In Amerika is een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, gericht op het signaleren van zorgwekkend seksueel gedrag waarbij de hedendaagse seksuele problematiek wordt meegenomen. Het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter Jeugdhulp en de Vrije Universiteit Amsterdam werken samen in De Academische Werkplaats Kindermishandeling (aw-kindermishandeling.nl) om deze vragenlijst te vertalen en door te ontwikkelen naar de Nederlandse context. Samen met ouders en zorgprofessionals wordt ervoor gezorgd dat de vragenlijst relevant, volledig en makkelijk te begrijpen is.  

Dit project loopt vanaf 1 juli 2024 en zal naar verwachting in juni 2026 afgerond worden.