Van ongezien naar scherp in beeld: psychische kindermishandeling

Wereldwijd is psychische kindermishandeling de meest voorkomende vorm van kindermishandeling. Toch is hier nog onvoldoende onderzoek naar gedaan en weinig kennis over bij zorgprofessionals en de maatschappij. Daarom wil Arkin, in samenwerking met Amsterdam UMC, met dit project psychische kindermishandeling meer onder de aandacht brengen.



Waarom dit project?

Psychische kindermishandeling (PKM), waaronder zowel emotionele mishandeling als emotionele verwaarlozing vallen, is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kindermishandeling. We weten door onderzoek dat de gevolgen van psychische kindermishandeling minstens even schadelijk zijn voor de mentale gezondheid als fysieke en seksuele mishandeling. Ondanks het aantal mensen dat hiermee te maken krijgt en de schadelijke gevolgen van PKM, is hier nog onvoldoende onderzoek naar gedaan. Bovendien is er weinig kennis over bij zorgprofessionals en in onze samenleving. Zorgprofessionals signaleren PKM hierdoor nog te weinig als factor die bijdraagt aan psychische klachten, waardoor de slachtoffers mogelijk niet de optimale zorg ontvangen. 

Doel van het project

Arkin wil met dit project psychische kindermishandeling meer onder de aandacht brengen. Door de ervaringen van slachtoffers en behandelaren in kaart te brengen bevorderen we de hulpverlening aan de grote groep slachtoffers van psychische kindermishandeling. Ook wordt geïnventariseerd welke screening- en behandelmogelijkheden er zijn om zo tot concrete verbeterpunten te komen van de zorg voor deze slachtoffers. Daarnaast wordt er samen met de doelgroep een psycho-educatiemodule ontwikkeld. Professionals kunnen deze binnen en buiten de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) inzetten om slachtoffers te informeren over PKM 

 

Inhoud van het project

Tijdens dit promotietraject van Arkin en AUMC voeren zij de volgende deelstudies uit:

  • Kwalitatieve studie naar de aard en ervaren impact van psychische kindermishandeling en de ervaringen/voorkeuren omtrent de behandeling van PKM bij slachtoffers.
  • Kwalitatieve studie naar de ervaringen en behoeftes van GGZ-professionals in de screening en behandeling van PKM en de hindernissen die zij ervaren.
  • Systematische literatuurstudie naar de beschikbare screenings- en behandelmethoden van PKM.
  • Ontwikkeling en evaluatie van een online psycho-educatiemodule over PKM.

Dit promotietraject start in oktober 2024 en is naar verwachting in 2028 afgerond. Tussentijds delen we de resultaten van de deelstudies.