Menaswell

Menaswell: bewustwording, informatie en hulp rondom seksueel geweld tegen mannen, trans en non-binaire personen.Waarom dit project?

Seksueel geweld tegen mannen binnen de de gay, queer, bi en MSM (men who have seks with men) community is te weinig zichtbaar. 1 op de 5 mannen ervaart seksueel geweld in hun leven. 25% van de homoseksuele en biseksuele mannen ervaren seksueel geweld, elk jaar. 1 op de 3 mannen praat nooit over hun ervaring. Zij voelen zich vaak niet gesteund door de community, wat de barrière om over het misbruik te praten vergroot.

Doel van het project

Menaswell zet zich in als belangenbehartiger en hulpverlener, treedt op als kennispartner en verzorgt ondersteuningsprogramma’s. Om de bewustwording rondom seksueel geweld tegen mannen te verbeteren lopen er verschillende projecten. Een van deze projecten is de tentoonstelling ‘In the face of brutalism’, te zien tijdens Pride Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Fonds Slachtofferhulp.

Men as well: ‘Het was geen slechte date, het was seksueel geweld'

Thomas Garrod-Pullar is oprichter van Stichting Men as Well. Thomas werd vijf jaar geleden gedrogeerd en verkracht waarna hij geen steun of goede hulp kreeg. Ruim drie jaar na de verkrachting richtte hij de stichting Men as Well op. Fonds Slachtofferhulp steunt Men as Well in haar doelstellingen. Thomas: ‘’We creëren onder andere bewustwording over seksueel geweld tegen mannen en doen er alles aan om de gemeenschap veiliger te maken.’’

Menaswell illustratie

Project Known

Om de stigma’s die mannelijke slachtoffers van seksueel geweld dragen te verminderen, heeft Menaswell een trainingsprogramma in het leven geroepen. Deze training heeft als doel om verschillende doelgroepen te sensibiliseren ten opzichte van seksueel geweld tegen mannen. Hierbij zijn de uitgangspunten: het creëren van meer zichtbaarheid en het inzetten op betere sociale steun voor mannelijke slachtoffers. Zo trainde Menaswell al een groot aantal GGD-specialisten en medewerkers en bieden ze een gratis workshop aan op hun website voor mannen die nieuw zijn in de community.

'In the face of brutalism'

Tijdens Pride Amsterdam (30 juli-6 augustus) werkt Menaswell samen met de Pride organisatie om een tentoonstelling en campagne op te zetten: ‘In the face of brutalism’. Deze tentoonstelling bestaat uit 8 foto’s van mannen die seksueel geweld hebben meegemaakt, 8 kunstwerken en 8 gedichten. De boodschap is dat zowel pride als consent voorwaarden zijn voor freedom. Deze tentoonstelling zal plaatsvinden op een Pride Amsterdam Locatie en daarna nog in Bar Bario en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daarnaast worden de materialen gebruiken om posters door de stad te verspreiden om zo een groter publiek te bereiken. 1600 posters zullen voor 2 weken in de stad te zien zijn op een groot aantal locaties waar Pride activiteiten zullen plaatsvinden.